måndag 1 januari 2018

Straco Corporation - Akvarium, pariserhjul och en linbanaAktie: Straco Corporation Ltd
Ticker: SES:S85
Notering: Singapore Exchange
Market Cap: 4,6 miljarder SEK
Kurs: 0,83 SGD

Direktavkastning: 3 %
Courtage: Maxcourtage hos Avanza
Införskaffande: Telefonorder hos Avanza
Äga i: Vanlig depå hos Avanza.I september 2017 skrev Gustav om Straco Corporation Ltd (Straco) på sin blogg och det var ett av sju bolag som då ratades. Jag har dock valt att kika lite närmare på bolaget och gillar vad jag ser.

Straco äger attraktioner i Singapore samt Kina, grundades 2002 och noterades två år senare på Singapore-börsen. Bolaget flyger till viss del under radarn då det är få (inga?) analytiker som följer dem. Aktiekursen hade sin toppnotering i april 2015 och har sedan dess varit på en långsam resa söderut och är numera ner 20% sedan toppen. Värderingen är attraktiv men det finns viss risk för en value-trap. Jag tror dock på det motsatt och nedan är min bild av företaget och varför en investering kan vara intressant.


Företagets attraktioner Bolaget har fem huvudattraktioner och dessa gås kort igenom nedan.

Företagets flaggskepp är Shanghai Ocean Aquarium (SOA) och öppnades 2002. SOA är ett av världens största inomhusaquarium med över 15 000 fiskar och 450 olika arter. Anläggningen kan stoltsera med världens längsta undervattenstunnel som är 155 meter lång och har 270-graders betraktningsvinkel. SOA har fått 4 av 5 i snittbetyg bland 850 omdömen på Tripadvisor.
Shanghai Ocean Aquarium


Den som varit i Singapore har säkert noterat att det finns ett gigantiskt pariserhjul, Singapore Flyer, mitt i staden. Denna förvärvades från ett konkursbo under 2014 och redan ett år efter förvärvet var pariserhjulet lönsamt. Utöver biljettförsäljningen finns flera restauranger och partnersamarbeten som bidrar starkt till Stracos kassaflöde. Singapore Flyer har fått 4,5 av 5 i snittbetyg bland 14 756 omdömen på Tripadvisor.
Singapore Flyer


Ön Xiamen är ett populärt resmål och ligger i anslutning till kusten mellan Hong Kong och Shanghai. På ön, som det går flera stora broar till, har Straco ett aquarium som heter Underwater World Xiamen (UWX). UWX förvärvades under 2007 och är ungefär två tredjedelar av storlek på SOA som nämns ovan. UWX har fått 3,5 av 5 i snittbetyg bland 46 omdömen på Tripadvisor.
Underwater World Xiamen


Öster om Xi'an ligger berget Li Shan. Här äger Straco Lintong Lixing linbanan som är 1,5 kilometer lång och tar besökarna hela vägen upp till Hua Qing Palace. Linbanan är bolagets första attraktion och förvärvades innan bolaget noterades.
Lintong Lixing linbanan


Straco innehar även byggrättigheterna till Chao Yuan Ge som ligger vid anslutningspunkten till Lintong Lixing linbanan.
Fiktiv bild av Chao Yuan Ge


Videopresentation av företaget


Under Singapore Business Awards 2017 vann Straco the Enterprice Award och i samband med detta gjordes följande fem minuters video där VD förklarar verksamheten.

Historik & Nyckeltal 


Sedan noteringen 2004 är omsättningsökningen (CAGR) 18% och resultatökning (CAGR) 42% (27% räknat från 2005). 2007 startade bolaget med utdelningar och den har höjts nästan tiofaldigat fram tills idag. Viktigt att poängtera här är att bolagets utvecklingen sedan noteringen 2004 inte är dopad med några nyemissioner alls.
Historik över omsättning, resultat och utdelning

Bolaget har en fin lönsamheten med ROE på 20% och ROA på 14%, det är dock lite knepigt att hitta relevanta jämförelseobjekt att benchmarka mot. Ett alternativ är att jämföra mot amerikanska Six Flags som också har olika former av nöjesparker och attraktioner. Six Flags har mycket sämre lönsamhet och tillväxt men värderas till dubbla P/E-talet jämfört med Straco.

Stracos direktavkastning ligger på 3% men kassaflödet är mycket starkt och om bolaget vill kan de dubbla utdelningen. Bolaget fokuserar istället på att bygga kassa, vilket på tolv månader ökat med 19% till 1,2 miljarder SEK. De betalar även av på sina räntebärande skulder som idag uppgår till 0,4 miljarder SEK dessutom har de återköp av aktier.

Bolagets handlas på P/E 14,5 men justerat för kassan hamnar P/E på 10,5.


Investeringscase 


Bolaget har sitt huvudkontor i Singapore och grundaren, Wu Hsioh Kwand, är även bolagets VD. Han har suttit på den positionen sedan bolaget grundades och äger 52% av aktierna. Generellt är det alltid attraktivt med en VD som äger mycket aktier då det blir en form av garanti för att denne agerar i aktieägarnas intresse. En risk i detta fallet, som inte bör negligeras, är att VD/huvudägaren väljer att lyfta ut bolaget från börsen, speciellt ifall kursen kommer ner till ännu mer attraktiva nivåer.

Som en direkt följde av Kinas ökade välfärd har inrikesturismen ökat med 13% årligen under 2009-2016 och spås öka även fortsättningsvis. Detta bör gynna Stracos attraktioner i Kina som står för 67% av koncernens totala intäkter. Att ha attraktioner i Kina är dock inte utan risk. Utöver en valutarisk, då Straco redovisar i Singapore-dollar, finns en politisk risk vilket Straco för ett par år sedan fick erfara när de lokala myndigheter i Kina valde att reglera hur mycket turister som fick åka till Gu Lang Yo där Stracos UWX ligger. Den bakomliggande orsaken var att Kina försöker få med Gu Lang Yo på UNESCOs världsarvslista och därför behöver begränsa turistantalet. Dessutom hölls BRICS Summit under sommaren 2017 vilket gjorde att myndigheterna begränsade trafikinsläppet ytterligare till ön. Dessa två faktorer ledde till att UWX har gått miste om en hel del intäkter (ner 30% YoY) under det senaste året.

Bolagets kassako SOA ligger i Shanghai och är mycket populärt. Turister som besöker staden får dock allt mer attraktioner att välja på. 2016 öppnade Disneyland och sommaren 2018 öppnar Shanghai Haichang Polar Ocean World (SHPOW). Hur dessa långsiktigt kommer att slå mot SOA är svårt att veta. Det är rimligt att anta att SOA får spill-over effects från en ökad turism till Disneyland då många familjer troligtvis väljer att besöka båda attraktionerna då de ligger relativt nära varandra. Gällande SHPOW lär det hämma kundbesökandet till SOA, hur mycket återstår att se.

Vänder vi blickarna bort från Kina och till bolagets andra land, Singapore, ökar turistantalet kontinuerligt och ligger senaste året på +5 %. Ser vi till hur mycket turister spenderar är ökningen 10% jämfört med föregående år. Detta bör fortsätta att gynna Straco vars stora intäktskälla i landet är Singapore Flyer som står för 32 % av koncernens totala intäkter.

Bolaget har sedan notering 2004 endast gjort två stycken förvärv, UWX samt Singapore Flyer. Blickar vi framåt lär det även fortsättningsvis bli mycket glest mellan förvärven (även om Straco har en gigantisk kassa som tillåter detta). VD är tydlig med att de är mycket restriktiva till nya förvärv och att det oftast går många år innan ett nytt sker. I The Business Times säger han följande:

“Every year, we assess many potential projects but we usually have to walk away because of key factors such as location and infrastructure. Being careful stood us in good stead because we are able to build a strong cash reserve that we can use when a good opportunity comes our way,”


Ljuv musik i mina öron då jag generellt är skeptiskt till företags iver att förvärvaStraco är alltså ett trist konservativt bolag där det inte händer speciellt mycket, förutom det faktum att bolaget är en pengamaskin vilket kan vara anledning nog till att vilja investera. Faktum är att deras nuvarande kassa räcker för att bygga upp två nya SOA om de skulle önska. Detta kommer såklart inte att ske utan troligtvis inväntar bolaget sämre tider då det är enklare att hitta förvärv till attraktiva priser, under tiden får kassan växa.

Senaste gången det var sämre tider var i finanskrisen 2008/2009 vilket bolaget var helt opåverkade av då både omsättning och resultat ökade både före, under och efter krisen. Därför känns detta som en mycket intressant placering för den något mer defensive investeraren då Starco, med sin stora kassa, kan förvärva till attraktiva priser om/när kärvare tider anländer.


Sammanfattningsvis


Bolaget har en mycket fin historik, bra huvudägare, mycket bra kassaflöden och en värdering som är nere på attraktiva nivåer. Bolaget är dock inte riskfritt vilket texten ovan visar och det saknas synliga triggers som kan få kursen att lyfta.

Knäckfrågan för mig är hur mycket öppnandet av SHPOW kommer påverka SOAs intäkter. Jag tror att det kommer påverka en del men inte tillräckligt mycket för att bolaget inte ska vara intressant på nuvarande kurser. Jag har valt att investera i bolaget då de har en fin historik, bevisat bra företagsamhet och då jag tycker det är en fin defensiv investering när sämre tider anländer.Är Straco Corporation något som du skulle investera i?

Disclaimer: Ovanstående är endast en kort analys för att väcka ett intresse kring bolaget och kan innehålla faktafel. Vid investeringsövervägande rekommenderas starkt att göra en egen analys av företaget. Jag äger aktier i bolaget.

8 kommentarer:

 1. Vilken fin genomgång! Synd på maxcourtage, annars hade jag nog varit intresserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, förstår att maxcourtaget blir en deal-breaker för dig som har så många bolag :-) Tack för kommentar

   Radera
 2. Jag kan ha gjort fel som ratade dem. Trevlig beskrivning och finns mycket attraktivt med bolaget. Har i vändor funderat på överlappningen mot Sealink, men de är ju olika bolag med olika målgrupper.

  Min ena tveksamhet handlar i hur mycket av "vallgraven" som kan regleras bort. Även om stora effekter som direkt missgynnande av utländskt ägare förhoppningsvis inte är på tapeten, så vill det till att de kan utnyttja sin vallgrav och höja priserna.

  Andra tveksamheten gäller tillväxten, men så länge de kan höja priser (något), sänka kostnader, ta emot fler besökare, eller bygga ut inne i anläggningarna så borde ju vinsten komma att öka. Och egentligen positivt att de är restriktiva när det gäller förvärv.

  Men en risk är väl om någon av de som deltar i Theme-park-boomen i Kina har starkare stöd eller kopplingar till regimen. Se t.ex. denna artikel som talar om starkare konkurrens och flera aktörer: https://www.cnbc.com/2016/11/08/china-to-have-a-theme-park-boom-with-disney-nanchang-wanda-facing-competition.html

  Det Kinesiska bolaget som bygger Shanghai Haichang Polar Ocean World tycks vara börsnoterat (Haichang Ocean Park) men jag har inte lyckats klura ut hur ev statsägande ser ut. Men de har ett 10-tal anläggningar i Kina. En risk är väl att denna aktör i värsta fall lägger vantarna på nya projekt eller hindrar att Straco köper något billigt. Se årsredovnisningen: http://119.10.48.126/hygyen/rootfiles/2017/06/01/1497779340843383-1497779340872581.pdf

  Trots tveksamheterna har jag blivit allt mindre tveksam till köp av Straco! Jag gillar det jag ser och hur ledningen agerar. Det blir närmare bevakning och inläsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för mycket intressanta tankar.

   Tror inte att det finns någon större överlppning mot Sealink, så det argumentat kan nog avskrivas.

   Gällande vallgrav/höja priserna, etc så ser jag det lite annorlunda. Idag är samtliga av deras anläggningar pengamaskiner som bygger på deras redan stora kassa. Denna kassa räcker för att antingen köpa mark eller alt. ta över någon befintlig verksamhet. Om de vill kan de utnyttja kassan + att öka på sitt lån för att potentiellt dubbla omsättningen. Vad jag försöker säga är att de inte nödvändigtvis behöver växa starkt på befintliga anläggningar för att en investering ska vara intressant :-)

   Gällande konkurrensen från SHPOW så ser jag den främst för Stracos SOA anläggning och inte som en generellkonkurrent i upphandlingar/förvärv. Tror det alltid är konkurrens i upphandlingar/förvärv så SHPOW är endast en bland många.

   Vill man va på den säkrare sidan med Straco gör man kanske klokt att vänta tills i höst och se hur hårt SHPOW slår mot Stracos intäkter. Slår det mycket hård finns viss nedsida i aktiekursen medan om det blir ett marginellt avtryck så lär kursen gå upp. Jag väljer att ta position redan nu efter två lång konsolideringsår, sen får vi se om det blir köpa mer, sälja eller behålla när hösten/vintern kommer.

   Radera
  2. Vet du om kassan kan användas till byggrättigheterna för Chao Yuan Ge (den sista anläggningen i inlägget)? Det skulle ju vara en naturlig tillväxt och med lägre risk eftersom man styr det mesta själv. Men det projektet ligger kanske långt bort i tiden?

   Radera
  3. Vet inte helt, bolaget nämner inte så mycket om det. I och med att det ska bli en kulturell plats kan det tänkas att ledande befattningshavare själva har en del arbete att göra innan Straco ev. kan påbörja något arbete. Jag uppfattar det som att det ligger en bit framår i tiden och att Straco snarare håller ögonen öppna för andra förvärv. Eller så siktar de på parallella spår.

   Radera
 3. Mycket intressant bolag! Gillar deras mycket konservativ filosofi, och att de inte förvärvar för sakens skull. De kör sin väg, även om marknaden tycker det är tråkigt? Mina funderingar ligger väl också mycket mot den ökade konkurrensen, men kanske framför allt mot att man kan drabbas ev de kinesiska myndigheternas godtycklighet. Men det positiva överväger helt klart, och de är en stark köpkandidat! Måste dock fundera på hur tungt jag ska ligga i Asien, och om jag bör minska någonstans om jag ska gå in...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror konkurrensen alltid har funnits för dem, även om Disneyland och framför allt SHPOW ökar den. Straco har än sålänge, som liten aktör, manövrerat sig fram mycket framgångsrikt och jag tror deras konservatism är nyckeln till bolagets framgång. Jag har just nu en minimiposition i bolaget men kommer säkert agera åt något håll mot slutet på året. Tackar för kommentar

   Radera