onsdag 21 november 2018

Aktiepsykologi 2 - Effektlagen & att köpa dippen

Edward Thorndike var en amerikansk psykolog och är känd för sitt arbete kring inlärningsteori. Mest känd är han för effektlagen som säger att sannolikheten för att ett beteende upprepas beror på dess konsekvenser. Tesen var att ett beteende som får positiva konsekvenser tenderar att upprepas medan om ett beteende får negativa konsekvenser upprepas det inte.

Thorndike utformade ett experiment med en kattpussellåda för att empiriskt testa inlärningslagarna. En katt placerades i denna specialgjorda kattlåda och uppmuntrades till att rymma för att få fiskmat som var placerad utanför kattlådan. Experimentet kan ses i detta korta klipp:



Katterna lyckades så småningom att slumpmässigt ta sig ut. När de rymt och fått belöningen (en liten fiskportion) lades de återigen in i kattlådan. Detta upprepades flera gånger och vart eftersom försöken fortgick lärde sig katterna hur de skulle ta sig ut ur lådan. Experimentet stärkte Thorndikes tes om effektlagen, alltså att ett beteende som får positiva konsekvenser (katten lyckas rymma och få sin fiskmat) kommer att upprepas medan ett beteende som får negativa konsekvenser sannolikt kommer att upphöra.

Effektlagen går att applicera på väldigt mycket i vår tillvaro. Översatt till aktiemarknaden kan dock paralleller dras till att köpa dippen där vi lite slarvigt kan kategorisera in investerare i två fack. De som upplevt en riktig börskrasch och de som inte gjort det.

Idag befinner sig börsen i en tioårig uppgångsfas och under denna tiden har många nya investerare tillkommit. Under hela denna tioårsperiod så har det ofta lönat sig att köpa dippen i olika bolag eller liknande. Grafen nedan illustrerar lite hafsigt detta:
Ett naturligt resultat är att det har skapats ett inlärningsmönster där det, likt katternas sätt att komma ur kattpussellådan, har skapats positiva konsekvenser av att köpa aktier eller liknande tillgångar när de dippat. Detta har fungerat mer eller mindre klanderfritt under tio år och många unga investerare har gjort sig rejält med pengar på börsen. Grattis till er!

Jag tillhör dessvärre det något äldre gardet där ett köp av dippen inte nödvändigtvis är synonymt med att göra pengar.
Jag har fått erfara att dippen inte alltid bara är en dipp och att dippen kan vara början på en mycket större korrektion. Detta vet såklart även nyare investerare. Men det kan vara skillnad på att logiskt förstå något och att faktiskt upplevt det vid ett eller kanske flera tillfällen. Att jag har upplevt krascher har gjort mig mindre triggerhappy och jag är inte den som alltid vågar panga på när "tillfällena" ges p.g.a. marknadsoro. Faktum är att jag legat med relativt stor kassa under senaste åren vilket, allt annat lika, hämmat avkastningen.

Detta är ingen kritik till vare sig unga investerare eller till mig själv utan endast ett konstaterande av ett naturligt fenomen som varje investerare måste ha med sig, nämligen effektlagen.



6 kommentarer:

  1. Tack det var två väldigt talande diagram på hur perspektivet kan variera vilket påminner mig om en gammal dispyt. Förra året hade jag en liten dispyt med Lendify gällande deras påstående om att Lendify skulle vara "okorrelerat med börsen". Diagram 1 är ett perfekt exempel på vad jag tycker är fel med deras marknadsföring. Vi har haft börsnedgångar orsakade av finansiell oro men vi har inte sett en fundamental nedgång där bolags omsättning faller och resultat kraschar.

    Min plan när jag började blogga 2012 var att utvärdera utfallet efter 5 år men i portföljrapporten 2017 fick jag tyvärr skjuta på den ambitionen just eftersom det inte varit någon större fundamental nedgång som påverkat mig. Under perioden har vi haft finansiell oro där värderingen på aktier har sjunkit men vi har inte haft en situation där det här faktiskt har slagit mot bolagens utveckling och resultaträkning. Det bör vi ha respekt för det är även här som min kritik mot både Lendify och diverse influencers kommer in. Det finns väldigt många högavkastande investeringar som inte faller som börsindex gör när Atlas Copco handlas ned från P/E 25 till P/E 15. Det betyder däremot inte att samma investeringar är säkra när arbetslösheten ökar, inflationen går upp eller fastighetsvärden går ned. När både börsen går ned och dessa andra parametrar går åt fel håll, då har vi nog en riktig börskrasch och det blir milt sagt intressant att se vilka som står stadigt då.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Tackar för bra tankar och utförlig kommentar!

    Än sålänge har det lönat sig bra med att investera i höga beta-aktier och defensiva strategier har ofta lett till underperformance. Därför håller jag helt med om att ens performance måste utvärderas över åtminstone en hel börscykel.

    Ja det ska bli intressant att följa alla bloggar och twitterprofiler när/om det börja skaka rejält. Finns säkerligen några som badar nakna...

    (Gällande Lendify är jag dessvärre helt oinsatt)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag nisstämiss det inte är så intressant för just dig men för den som vill kolla finns det ett bta meningsutbyte i frågan mellan mig och Lendify här: https://twitter.com/Aktieing/status/915475878833999872?s=19

      Radera
    2. Nu har jag läst "nisstämiss" ett antal gånger men har ännu inte lyckats klura ut vad det egentligen ska stå där. Läste tråden mellan dig och Lendify, intressant!

      Radera
  3. Lendify borde vara det man inte vill vara investerad i vid en finansiell kris. Kreditförlusterna i denna typ av lån borde vara rejält stora men välkapitaliserade bolag kommer vara de som kommer tillbaks snabbast efter en kris.

    SvaraRadera