måndag 31 december 2018

Summering 2018

Börsåret 2018 ligger nu i backspegeln och det har varit ett volatilt år för undertecknad. Året har kantats av en hel del tur men faktiskt även en del otur med dålig tajming. Året slutar en bra bit från ATH men dock på +36 % (likvida medel inräknat) vilket jag är mycket nöjd med. Under nästan hela året har jag legat med rejäl kassa, ser jag därför till investerat kapital är resultatet upp närmare tresiffrigt för året.

Under fjolåret och även i år har jag fått mycket inspiration från bloggkollegor (se blogglistan) vilket skapat ett intresse till att även blicka utanför Sveriges gränser. Tidigt under året valde jag dock att sälja av nästan alla mina utländska innehav p.g.a. villaköp (som tyvärr uteblev). Tyvärr tappade kronan sen rejält mot övriga valutor vilket gjorde mig mindre sugen på att köpa tillbaks mina gamla utländska innehav. Istället har det varit tre svenska biotech-/medtechbolag som utgjort basen i portföljen (se nedan).




Bildresultat för wilson therapeutics
Wilson Therapeutics ägdes nästan från IPO. Wilson var ett så ovanligt bolag som ett biotechbolag nästan utan konkurrenter och där det redan fanns data från ca 500 personer. Potentialen var stor till en relativt låg risk men trots detta verkade bolaget vara ointressant för marknaden och värderingen var låg. Analysarbetet gjordes redan under 2016 vilket mynnade ut i en stor position och även en publik analys (länk: pdf-ikonen nedan). Tyvärr låg jag inte kvar med full position när budet kom vilket gjorde det hela bitterljuvt. Aktien stod i 100 kr vid början på året för att sedan avnoteras på 232 kr.
W3Schools




Upptäckte Sedana Medical något sent då aktien redan gått från 20 kr till 40 kr. Jag var dock inte klar med analysarbetet och därmed uteblev köp. När en första investering väl gjordes hade aktien gått upp till hela 60 kr. Några dagar efter det kom besked om stopp i studien och aktien rasade ner till 40 kr där jag tackade marknaden och fyrdubblade upp mitt innehav. Sedering inom intensivvård var ett helt nytt område för mig och precis som i fallet med Wilson Therapeutics tog det mycket tid innan jag var klar med analysarbetet. Analysarbetet renderade även i en publik analys (länk: pdf-ikonen nedan). Aktien stod i 38 kr vid början på året för att i skrivande stund stå i 78 kr.
W3Schools





Oncopeptides har ägts från och till sedan IPO. Bolaget har av dessa tre varit det svåraste att analysera då det, utöver att det är biotech, finns en mycket komplex konkurrensbild att ta hänsyn till. Mycket tid har lagts till analysarbete och det har hittills renderat i två publika analyser (länk: pdf-ikonerna nedan). Aktien stod i 79 kr i början på året för att i skrivande stund stå i 131 kr,
W3Schools W3Schools




Vid första anblick kan det verka vårdslöst med så få innehav som dessutom är i högriskbranscher. Sett till mina totala tillgångar så har de enskilda innehavens storlek oftast varit relativt begränsat. Risknivån har alltså hållits kontrollerad just för att det mesta av mitt kapital legat utanför marknaden. Det går faktiskt att argumentera för att jag har haft en lägre totalrisk än en vanlig fullinvesterad i.o.m. att stora delar av kapitalet legat utanför marknaden och därmed undgått systemrisken.

En av anledningarna till att portföljen gått bra tror jag är att ovan tre nämnda innehav varit "icke-heta aktier" när grundpositionen togs. Så om jag får ge ett tips, i sann Lynch-anda, så är det att försöka att göra er egen analys och undvika så kallade "heta aktier" (sådana aktier som alla snackar om).

När jag nu blickar framåt kommer jag även fortsättningsvis att vara mycket selektiv med vad jag tar en större position i. Marknaden känns svårare än på mycket länge och jag tror nyckeln här är att inte stressa in i något nytt utan att låta case:en komma till en. Under hela 2018 hittade jag endast ett nytt case (Sedana Medical) som jag tog en större position i. Förhoppningsvis dyker det upp ytterligare något spännande under 2019, om inte så är det okej det också.

Önskar alla lycka till under 2019!



(Sköter även övriga familjemedlemmars portföljer. Dessa är väldiversifierade och ses generellt över kvartalsvis. Portföljerna är upp 28% resp. 31% för året.)







söndag 9 december 2018

Aktiepsykologi 3 - Varför du fortsätter vara daytrader fast du förlorar pengar


Många artiklar på nätet hävdar att 90-95% av alla daytraders förlorar pengar på börsen. Har tyvärr inte lyckats hitta grundkällan till detta påståendet.

Däremot bör det vara tämligen säkert att det iallafall finns väldigt många daytraders på börsen som år efter år inte bara förlorar mot index utan även faktiskt förlorar pengar.


Varför ser det ut så?


Aktiemarknaden är aldrig förutsägbar utan designad för att lura merparten av alla investerare. Vad aktiemarknaden däremot är designad för, är att skapa ett starkt beroende som är väldigt svårt att bryta.

Paralleller kan dras till Bingolotto, Black Jack, Triss, Lotto där spelare ibland lyckas vinna en slant. För hur "duktig" du än är så är risken att du förlorar pengar större än chansen att du vinner pengar. Trots detta spelar genomsnittssvensken för nästan 500 kr per månad, år ut och år in.

Anledningen till detta beteende är att det finns en tillräckligt stor variationsrikedom i utfallen för att förse den enskilda daytradern/lottoköparen med enstaka slumpmässiga vinster då och då. Utfallet med enstaka vinster skapar en stark attraktionskraft till spel/aktiemarknaden vilket gör det svårt att sluta trots att de flesta spelköpare/daytraders de facto förlorar pengar år efter år.


Vilka symtom finns på att du har ett beroende?


1. Du har ett för kortsiktigt tänk: Du har ett kortsiktigt orealistiskt tänk kring att det är lätt och går snabbt att tjäna pengar på börsen.

2. Du får en adrenalinkick av snabba vinster: Alla blir positivt stimulerade av att tjäna pengar. Men du får i det närmaste en adrenalinkick av att snabbt tagit hem en stor vinst. Likt de flesta adrenalinsökare så krävs det sedan att du tar större och större bets för att uppleva samma kick.

3. Du spenderar för mycket tid med investeringar: Du lägger tolv timmar eller mer på att sitta framför skärmen samt nästan all din vakna tid till att övervaka dina investeringar.

4. Du smyger med börsen. Som ett direkt resultat av att dina nära och kära klagar på att du sitter för mycket med börsen har du nu valt att smyga med börsen och är inte längre transparent med vad du gör utan väljer att hålla din familj och vänner i mörkret.

Svarar du Ja på flera av ovanstående punkter finns risk för att du inte enbart förlorar stort på börsen utan att du potentiellt förstör relationer till personer som står dig nära i din omgivning. Trading blir lätt beroendeframkallade och det är inte svårt att se framför sig att det ofta kan vara samma människor som en gång i tiden spelade mycket poker eller som hängde på travbanan spelandes V75. Säger inte på något sätt att alla daytraders har ett beroende men det kan ibland vara bra att stanna upp och reflektera över sin egen situation.




DISCLAMIER: Jag är ingen daytrader utan har ett något mer långsiktigt tänk kring mina investeringar. Jag har heller i princip aldrig spelat på vare sig lotto, V75 eller liknande och har endast spelat begränsat med poker. Däremot kan jag ibland känna av ett beroende till börsen.


onsdag 21 november 2018

Aktiepsykologi 2 - Effektlagen & att köpa dippen

Edward Thorndike var en amerikansk psykolog och är känd för sitt arbete kring inlärningsteori. Mest känd är han för effektlagen som säger att sannolikheten för att ett beteende upprepas beror på dess konsekvenser. Tesen var att ett beteende som får positiva konsekvenser tenderar att upprepas medan om ett beteende får negativa konsekvenser upprepas det inte.

Thorndike utformade ett experiment med en kattpussellåda för att empiriskt testa inlärningslagarna. En katt placerades i denna specialgjorda kattlåda och uppmuntrades till att rymma för att få fiskmat som var placerad utanför kattlådan. Experimentet kan ses i detta korta klipp:



Katterna lyckades så småningom att slumpmässigt ta sig ut. När de rymt och fått belöningen (en liten fiskportion) lades de återigen in i kattlådan. Detta upprepades flera gånger och vart eftersom försöken fortgick lärde sig katterna hur de skulle ta sig ut ur lådan. Experimentet stärkte Thorndikes tes om effektlagen, alltså att ett beteende som får positiva konsekvenser (katten lyckas rymma och få sin fiskmat) kommer att upprepas medan ett beteende som får negativa konsekvenser sannolikt kommer att upphöra.

Effektlagen går att applicera på väldigt mycket i vår tillvaro. Översatt till aktiemarknaden kan dock paralleller dras till att köpa dippen där vi lite slarvigt kan kategorisera in investerare i två fack. De som upplevt en riktig börskrasch och de som inte gjort det.

Idag befinner sig börsen i en tioårig uppgångsfas och under denna tiden har många nya investerare tillkommit. Under hela denna tioårsperiod så har det ofta lönat sig att köpa dippen i olika bolag eller liknande. Grafen nedan illustrerar lite hafsigt detta:
Ett naturligt resultat är att det har skapats ett inlärningsmönster där det, likt katternas sätt att komma ur kattpussellådan, har skapats positiva konsekvenser av att köpa aktier eller liknande tillgångar när de dippat. Detta har fungerat mer eller mindre klanderfritt under tio år och många unga investerare har gjort sig rejält med pengar på börsen. Grattis till er!

Jag tillhör dessvärre det något äldre gardet där ett köp av dippen inte nödvändigtvis är synonymt med att göra pengar.
Jag har fått erfara att dippen inte alltid bara är en dipp och att dippen kan vara början på en mycket större korrektion. Detta vet såklart även nyare investerare. Men det kan vara skillnad på att logiskt förstå något och att faktiskt upplevt det vid ett eller kanske flera tillfällen. Att jag har upplevt krascher har gjort mig mindre triggerhappy och jag är inte den som alltid vågar panga på när "tillfällena" ges p.g.a. marknadsoro. Faktum är att jag legat med relativt stor kassa under senaste åren vilket, allt annat lika, hämmat avkastningen.

Detta är ingen kritik till vare sig unga investerare eller till mig själv utan endast ett konstaterande av ett naturligt fenomen som varje investerare måste ha med sig, nämligen effektlagen.



måndag 1 oktober 2018

Oncopeptides - Raketbränsle redan om en månad?

Aktie: Oncopeptides
Ticker: ONCO
Notering: Stockholmsbörsen (Mid Cap)
Market Cap: 7 miljarder SEK
Kurs: 160 SEK

Riktkurs: 400 SEK


Om en månad släpper Oncopeptides uppdaterad information från bl.a. deras HORIZON-studie. Därför har en ny analys gjorts där nuvarande data analyseras och jag tror det finns god anledning att vara optimistiskt inför framtiden.

För att komma till analysen klicka på ikonen nedan:

W3Schools


En investering i Oncopeptides är att anse som mycket hög risk. Vänligen läs ansvarsfriskrivningen i analysen för mer information.







söndag 2 september 2018

Intervju med mig

Vem är personen bakom Phantas?


Få vet, då jag sällan skriver något om mig själv som privatperson. Därför var det extra kul och en ära att investeraren, läraren, författaren och bloggaren Sofokles frågade om han fick intervjua mig.

Crockett från Miami Vice (min twitter-profil bild)



Om du är nyfiken på att veta mer om vem som döljer sig bakom alias:et Phantas så finns intervjun i sin helhet på hans hemsida:

Klicka här för att komma till intervjun 





söndag 10 juni 2018

Sedana Medical - Påväg att ändra standardbehandling för sedering inom intensivvården?


Aktie: Sedana Medical
Ticker: SEDANA
Notering: First North Stockholm
Market Cap: 1,6 miljarder SEK
Kurs: 82 SEK

Riktkurs: 340 SEK


För att komma till analysen vänligen klicka på ikonen nedan:

W3Schools

Tar gärna emot kommentar eller ev. kritik till analysen i kommentarsfältet nedan.





lördag 12 maj 2018

Tassal Group - Australiensiskt laxbolag med skamfilat rykte



Aktie: Tassal Group Ltd
Ticker: ASX:TGR
Notering: Australian Stock Exchange
Market Cap: 4,4 miljarder SEK
Kurs: 3,9 AUD
Direktavkastning: 4,2 %
Courtage: ca 400 kr hos Avanza
Införskaffande: Telefonorder hos Avanza


De norska laxbolagen har på senare tid dragit iväg värderingsmässigt och handlas i snitt till en värdering på P/E 17. Spontant känns det för dyrt för mig och därför har jag valt att kika bortom Norge och där finns bl.a. Tassal Group (benämns Tassal hädanefter) som är ett australiensiskt laxbolag. Tassal handlas runt P/E 11 och har alltså en stor rabatt mot sina norska peers. Är rabatten motiverad eller är Tassal ett intressant alternativ istället för de norska laxbolagen? Nedan kommer en kortanalys som försöker besvara frågorna.

Nyckeltaljämförelse


Vi börjar med att ta en snabbkoll där vi tittar på nyckeltal för Tassal samt för de norska laxbolagen (Bakkafrost inkluderad).

Uppgifter tagna från 4-traders, Financial Times samt Aktieingenjörens hemsida

Rent siffermässigt känns det vettigt att Tassal handlas med rabatt mot de norska laxbolagen.



Investeringscase


Tassal har över tid sakta men säkert ökat såväl omsättning som resultat och nedan ses en sammanställning över de senaste 14 åren.

Historisk data för Tassal
Siffermässigt ser det alltså godkänt ut och bolaget har en starkt ställning i Australien som är deras hemmaplan. Här kontrollerar de hela kedjan från laxodling till butik och är den största aktören dessutom har de även en skaldjursavdelning som växer fint och som minskar sårbarheten något mot det internationella laxpriset.

Australiensare käkar relativt lite lax per person och det bör på sikt kunna finnas en uppsida här då lax är nyttigare för hälsan och bättre för klimatet jämfört med nötkreatur.

Tassal har på senare tid öka exporten av lax till Asien och exporten växer starkt. Länder såsom Kina har historiskt varit skeptiska till norsk lax och potentiellt kan ett australiensisk laxbolag ha vissa fördelar ur den synpunkten. Det vi med hög sannolikhet vet är att den kinesiska medelklassen kommer att öka kraftigt och då lax är en premiumvara kan Tassal eventuellt få strukturell medvind från Kina.

Invånare på Tasmanien som demonstrerar mot Tassal
Som rubriken antyder finns det dock negativiteter förknippade med bolaget. Bland annat har de försämrat det marina livet i Macquarie harbour på Tasmanien då de bedrivit för aggressiv odling. Bolaget har, efter anmärkningar från myndigheter, tvingats att kraftigt minskat odlingen i Macquarie harbour. Bolaget har även planer på att utöka laxodling på nya platser i Tasmanien men de har möts av starkt motstånd från lokalbefolkning och aktivister. Nyligen fick dock Tassal rättigheterna på sin sida då en myndighetsinstans dömde till bolagets fördel. Troligtvis kommer dock en överklagan att ske från motståndarsidan vilket försenar expansionen.

Som om detta inte vore nog har även Tassals konkurrent Huon Aquaculture stämt Tassal efter skandalerna i Macquarie harbour och rättegång väntar.

Jag tycker Tassal, med dess skamfilade rykte, är intressant även fast de har sämre lönsamhet än sina norska kollegor. Jag har ännu inte investerat i bolaget men följer utvecklingen och är inte främmande för att på sikt ta en position i bolaget om priset på aktien kommer ner lite till alt. om kronan stärks mot den australiensiska dollarn.

Detta blogginlägg är mest tänkt för att väcka ett intresse kring alternativ till de norska laxbolagen och ska inte ses som någon komplett analys. För den som vill fördjupa sig i laxbolagen rekommenderas istället varmt Aktieingenjörs laxserie.

Är australiensisk lax något du skulle investera i?


söndag 29 april 2018

Wilson Theraputics +400% på 1,5 år - Hur hittar man nästa biotechvinnare?



Aktie: Wilson Therapeutics
Ticker: WTX
Notering: Stockholmsbörsen
Market Cap: 6,5 miljarder SEK
Kurs vid analysstart: 46 SEK
Slutkurs vid sälj: 231 SEK

Wilson Therapeutics (WT) är en sällsynt framgång bland svenska noterade biotechbolag. Sagan ser ut att få ett lyckligt slut med ett bra bud från världens mest kända särläkemedelsföretag, amerikanska Alexion som erbjuder 232 kr per aktie vilket motsvarar en uppgång på 400 % sedan noteringen under våren 2016.


Hur hittar man då sådana här bolag i ett tidigt skede?


För det första krävs det att du har någon form av grund att stå på för att kunna förstå biotech och hur läkemedelsbranschen fungerar. Därefter krävs det att du går igenom många biotechbolag och har mindset att hellre fälla än att fri. Har du lyckats pricka in ett biotechbolag som gått flera hundra procent utan att du innan tackat nej till åtminstone tio andra så har du sannolikhet endast haft tur.


Nedan beskriver jag hur jag gick tillväga för att hitta WT och presenterar kortfattat några viktiga punkter att kika på innan en investering. 

Jag befann mig på Redeyes Småbolagsdag på Sheraton hotel i juni 2016. I den största presentationssalen var det alltid fullt och där fick endast de mest hajpade bolagen presentera. Jag valde istället att mestadels lyssna på presentationer från de mindre hajpade bolagen som fick nöja sig med att vara i de två mindre salarna. I den allra minsta salen fann jag Jonas Hansson som är VD på WT och som fått möjlighet att under 20 minuter presentera bolaget. Inne i salen var det väldigt tomt och jag vill minnas att vi endast var ett femtontal åhörare. Efter presentationen blev jag intresserad och WT var ett av få bolagen från Småbolagsdagen som jag vill fördjupa mig i.

Väl hemma började jag med en snabbanalys och WT uppfyllde många av mina krav. Nedanstående checkboxar är önskvärda/nödvändiga för att jag ska vilja investera i ett biotechbolag:
  • Vara i sen klinisk fas (relevant klinisk data)
  • Bra ledning & styrelse
  • Välkända ägare
  • Särläkemedelskandidat
  • Få konkurrenter
  • Flera insiderköp, gärna av andra än VD och styrelseordförande
  • Inga eller få insiderförsäljningar
  • Välfylld kassa
  • Kartlagd verkningsmekanism av bolagets huvudkandidat

Om bolaget i fråga kommer igenom ovanstående checkboxar är det värt att gå vidare och fördjupa analysen. I fallet med WT började jag med att läsa på om Wilsons sjukdom och beställde därför följande två böcker.
  • Wilson's Disease av George Brewer (1912 kr hos adlibris)
  • Wilson's Disease: Causes, Tests and Treatment Options av Rena et al (213 kr hos adlibris)
Den första boken var den viktigaste då Brewer är den forskare/läkare som varit med och testat WTs substans i gamla Wilson-patienter. Böckerna kompletterades med ett tiotal vetenskapliga artiklar för att få ytterligare bredd i mina kunskaper kring Wilsons sjukdom. Efter att ha lagt ett par arbetsveckor på böckerna och artiklarna hade jag nu skapat mig en hel A4 med kritiska frågor som jag skickade till WT. Bolaget återkom efter ett par dagar med bra svar och förklaringar på samtliga av dessa och jag kände mig nöjd med svaren.

Nu hade jag fått en bra bild av bolaget, sjukdomen och bolagets läkemedelskandidaten. Nästa steg var att försöka värdera bolagets framtida kassaflöden. Ett fel som många analytiker gör, enligt mig, är att de i sin DCF-modell räknar utifrån de uppgifter som de fått av bolaget i fråga. Jag väljer oftast att gå en annan väg och i detta fallet köpte jag en marknadsanalys av Wilsons sjukdom från Koncept Analytics (800 USD) som har en komplett genomgång av Wilson's sjukdoms samt konkurrenslandskapet. Koncept Analytics hade även en prognos för hur marknaden utvecklas fram till 2020.

Ovanstående djupanalys har hittills kostat mig flera veckors hårt arbete och ett femsiffrigt belopp.

Därför är det nu extra viktigt att stanna upp här och säkerställa att man inte drabbats av konfirmeringsbias!

Känner du inte till detta kognitiva fenomen så är det av yttersta vikt att förstå och vara medveten om detta för att bli en bra investerare.

Min djupanalys resulterade i att jag även skrev en analys av bolaget som publicerades publik på min gamla hemsida. Djupanalysen av Wilson Therapeutics är en av de mer omfattande jag gjort och kika gärna in den genom att klicka på pdf symbolen nedan.




Kontentan gällande biotechinvesteringar är att; såvida du inte är villig att göra hästgörat med att verkligen djupanalysera bolaget är det klokast att helt avstå från att investera på området. Om du mot förmodan gör en ordentligt djup analys och vill investera så gör det med begränsat kapital. Du kan ha gjort en exceptionellt bra analys men bolaget kan fortfarande misslyckas i sin studie vilket troligtvis resulterar i ett stort haveri av aktiekursen.

Om du väl valt att investera i ett biotechbolag så gift dig inte med aktien utan var helt känslokall och var inte rädd för att sälja den ifall det behövs.

Lycka till därute med era investeringar! 




Detta är endast en förenklad och kort guide till hur jag ofta jobbar med analys av biotechbolag. Guiden ska inte ses som vägledning inom biotech då jag främst avråder till investeringar på området. Dock finns det oupptäckta guldkorn och det är det som lockar mig.



måndag 26 mars 2018

Aktiepsykologi 1 - Dunning-Kruger effekten



Inspirerad av Aktieingenjörens inlägg om Dunning-Kruger effekten och varför han misstror sociala profiler på börsen skriver jag mitt egna inlägg om denna effekt som varje investerare måste vara väl medveten om.

Dunning-Kruger effekten är en sorts förvrängning av tankarna. Det handlar om att den som är inkompetent också är oförmögen att inse att den är det. Följden blir att inkompetenta överskattar sin kompetens i högre grad än kompetenta gör. Samtidigt tenderar personer med hög kompetens att underskatta sin relativt höga kompetens gentemot andra, vilket leder till det felaktiga antagandet att det som är lätt för den kompetente också är lätt för andra. Dunning-Kruger effekten är mycket vanlig och troligtvis något som vi alla drabbas av ibland. För visst kör väl du bil bättre än genomsnittet?

Nedan illustreras Dunning-Kruger effekten där den som är inkompetent har en mycket hög konfidensnivå medan den mer erfarna har en låg.
The Dunning-Kruger Effect där x-axeln visar kunskapsnivån

Dunning-Kruger effekten upptäcktes föga förvånande av Dunning och Kruger och de bekräftade tesen genom att en grupp personer fick delta i ett experiment. Deltagarna fick svara på frågor om hur framstående de var inom grammatik, logiskt resonemang samt humor. Därefter fick de alla genomgå tester för att fastslå deras verkliga kompetens inom de givna kategorierna. Resultatet visade att de deltagare som definierade sig själva som "väldigt kompetenta" fick sämst poäng i testen, medan personer som inledningsvis underskattade sig själva fick bäst poäng i testen.


Några exempel på Dunnig-Kruger effekten


Exempel 1: Väldigt många "Excel-inkompetenta" personer anser sig ha mycket goda kunskaper i Microsoft Excel. De som dock besitter en verkligt hög kunskapsnivå inser dock att det finns så mycket kvar att lära och har en mer modest och ödmjuk syn på sin egen kunskapsnivå.

Exempel 2: Är personer som förnekar klimatförändringarna då de oftast har extremt begränsad vetenskaplig kunskap. Detta tillåter dem att vara mycket konfidenta om att det inte finns någon global klimatförändring, än mindre någon global uppvärmning.

Exempel 3: Är från min tid när jag började på KTH. Jag hade lyckats få högsta betyg i samtliga mattekurser på gymnasiet och kände att jag hade väldigt lätt för matematik. Jag tyckte inte att jag behövde sitta och plugga i grupp med de andra studenterna då jag inbillade mig att jag kunde det här bättre än dem. Första mattetentan kom och jag fick underkänt. Dunning-Kruger effekten innebär här att jag som novis överskattade min egen kompetens och trodde att jag inte behövde plugga lika hårt som alla runt omkring mig.

Exempel 4: Denna gång från twitter, när en nyintagen (?) KTH-student beklagar sig över att behöva göra en mindre uppsats om varför minoriteter, såsom kvinnor, invandrare, HBTQ-personer saknas på ledningspositioner inom svenskt näringsliv och skriver #RIP #KTH. Jag påpekade att en sådan kurs kan visa sig vara nyttig. Diskussionen urartade tyvärr ganska snabbt.
Utdrag från twitter-diskussion
Exempel 5: Svårt att tala om Dunning-Kruger effekten utan att rikta blicken till politiken där Donald Trump med påtaglig auktoritet talar om ämnen som han egentligen har väldigt ytlig förståelse för men där han anser att han har bäst kunskaper. Vi är alla ignoranta ibland, men Trumps narcissism tar Dunning-Kruger effekten till en helt egen nivå.





Vad har detta då med aktiemarknaden att göra?

Väldigt många inkompetenta investerare (nybörjare) tror att det är lätt att tjäna pengar på börsen. Det värsta som kan hända för en inkompetent investerare är att investeringarna går bra i början då detta bekräftar den falska tron om hur lätt det är att tjäna pengar på börsen. Den stigande konfidensen leder ofta till att investeraren utsätter sina tillgångar för stora risker.

Många av oss har varit för konfidenta i början på vår investeringsresa och många av oss har också någon gång fått betala ett pris för denna inkompetens. Nedan illustreras Dunning-Kruger effekten i relation till en investerare på börsen och hur farligt det är att tro att man har hög kunskap.
Dunning-Kruger effekten applicerad på en börsinvesterare

De allra bästa investerarna såsom Buffett, Marks, Lynch & Greenblatt lyckades med en årlig avkastning på mellan 25 till 35 % och ofta startade investeringresan på botten av en rejäl sättning. Att över tid tro att man som simpel privatinvesterare kan lyckas bättre än dessa herrar är att vara för konfident till den egna förmågan.

 Väljer att hålla detta inlägg kort och avslutar med ett klassisk uttryck från Mark Twain: "It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."



söndag 25 februari 2018

Finansyoutube del 1 - Baissarnas prediktioner

Ligger för tillfället med en mycket hög andel likvid då kapital i närtid potentiellt behövs på annat håll.

Har dessutom ett 30-tal bolag på min bevakningslista som jag vill äga där aktiepriset är det enda som felar. Därför är incitamenten till att leta fler nya bolag tillfälligt låg. Istället för att presentera något nytt spännande bolag passar jag därför på att utnyttja bloggen till att presentera ett antal investerare som just nu är relativt negativa till börsen.

Investerare med en negativ syn är ingenting nytt och har i princip alltid funnits på börsen. Själv har jag absolut ingen aning om vart börsen tar vägen, däremot tror jag att det är nyttigt för alla att höra pessimisternas marknadssyn speciellt för dem som är "nya" på börsen och ännu inte upplevt något stort ras.

Första klippet är egentligen inget baisseklipp utan är Ray Dalios modell över hur den ekonomiska apparaten fungerar. Klippet illustrerar på ett enkelt och underhållande sätt hur den ekonomiska apparaten, som vi alla lever i, fungerar.



Andra klippet är från Peter Schiffs färska föreläsning från Cambridge där han uttrycker sin kritik till det amerikanska systemet. Han påpekar att enda anledningen till att en krasch har dröjt är att amerikanska folket fick ny tilltro i.o.m. Trump vilket försköt den oundvikliga stora korrektionen som komma skall.

Schiff är dessutom en stark förespråkare av att investera i guld och har även ett bolag som tillhandahåller handel med guld som valuta.



Tredje klippet är med Jim Rogers som förutspår att den största kraschen i vår livstid lurar runt hörnet. Han är så baisse amerikansk ekonomi att han flyttat till Asien med sina barn och ser till att barnen lär sig mandarin då Kina förväntas ta över världen.



Fjärde klippet är ett kortare mer sansat klipp med Ray Dalio men där han poängterar att man bör vara försiktig framöver.



Femte klippet är med Carl Icahn och har två år på nacken. Klippet känns dock fullt aktuellt och Icahn för fram intressanta tankar om framtiden.



Jag har just nu inte så mycket val och måste ligga utanför börsen med en stor andel av portföljen då pengar kan behöva användas i närtid. Men även om så inte vore fallet är jag tveksam om jag just nu hade vågat vara fullinvesterad även fast jag vet att många investerare förespråkar att det är time in the market som gäller.

fredag 19 januari 2018

NetEnt - Halverad kurs, köpläge?



Aktie: NetEnt B
Ticker: NETB
Notering: Stockholmsbörsen
Market Cap: 11 miljarder SEK
Kurs: 45 SEK

P/E: 20
Direktavkastning: 5 %
Äga i: Förslagsvis ISK



Inledning


NetEnt är en leverantör av mjukvara till bolag som tillhandahåller gambling online. Lite mer slarvigt uttryckt så levererar bolaget digitala enarmade banditer (slots).

Jag har följt bolagets framgångar under flera år men alltid tyckt att aktien varit för dyr då P/E ofta legat i spannet 30 till 45. För några dagar sedan vinstvarnade bolaget inför släppet av Q4 och aktiekursen skickades ned till 45 kr vilket är mer än en halvering från forna toppnivåer. Jag har valt att investera här och nedan är en kort förklaring till varför.


Historik


NetEnt är en avknoppning från Betsson och har en fin historik att visa upp. Både vinst och omsättning har i princip stigit varje år med undantag för vinsten som utvecklades i sidled 2010-2011 .

Historik över omsättning, resultat och utdelning
Siffrorna för 2017 är estimeringar utifrån vad bolaget kommunicerat och jag räknar med att utdelningen ligger kvar på 2017 års nivåer även om VD höll dörren öppen för en potentiell höjning vid den senaste telefonkonferensen.


Några snabba investeringstankar


Under senaste året har jag fått ett mer defensivt tänk och varje aktie som plockas in vägs stark mot den potentiella nedsidan - såkallad margin of safety. NetEnt är därmed inte inplockad för att det ska bli en kursdubblare på kort sikt, inte ens på medellång sikt. Bolaget är istället införskaffat för att de har stabila kontinuerliga kassaflöden och kan växa på befintlig kund samt på nya marknader utan att tappa sina marginaler.

NetEnt är ett klassisk "hackor & spadar" bolag vilket gör att de kan bibehålla goda marginaler när de går in på nya marknader då det är deras kunder som får stå för marknadsförings-kostnader, mm. Omsättningskatalysatorer för 2018 är framför allt England, Italien och Spanien men även USA-marknaden börjar öppnas upp mer där Pennsylvania ligger närmast i tid att införa regleringar, vilket är ett krav för att NetEnt ska bege sig in på marknaden.

Den underliggande gamblingmarknaden fortsätter att växa, om än inte lika stark som tidigare, med en förväntad tillväxttakt på 6% årligen fram till 2022. NetEnt har tidigare växt betydligt snabbare än marknaden och ett modest antagande blir att bolaget bör kunna växa något snabbare även fortsättningsvis. Jag skissar på en omsättningstillväxt på 8-14% och att skalfördelar kan leda till att resultatet växer något snabbare, gissningsvis 10-16% under 2018. Givet bolagets historik, är detta inte några imponerande siffror, å andra sidan är det svårt att se någon direkt nedsida från dagens nivåer då bolaget dels har en backlog på 33 kunder och dels har en hög utdelningsprocent vilket skyddar aktien från ytterligare nedgång. Bolaget var dessutom extra tydliga, i samband med vinstvarningen, att meddela att utdelningen för 2018 minst kommer vara i nivå med 2017 vilket motsvarar 5%.

På lite längre sikt finns tillväxtmöjligheter i USA (om marknaden öppnas upp) samt i Asien och Latin Amerika. Bolaget satsar även på Live Casino men är här öppet ödmjuka för att sina konkurrenter, framför allt Evolution Gaming, har kommit betydligt längre än dem inom området. NetEnt har även satsat inom VR Casino, tekniken är dock i sin linda och några intäkter inom området är ej att vänta i närtid.

NetEnt värderas just nu strax under P/E 20 och man får gå tillbaks till 2009 för att hitta en så låg värdering av bolaget. Just nu ser tillväxtmöjligheterna tämligen begränsade ut och bolagets VD duckar så gott han kan när frågor inkommer om gammal tillväxttakt på 30 % kan förväntas framgent.

Bolaget har under senaste ett och ett halvt året, kvartal efter kvartal, underlevererat jämfört med marknadens förväntningar och flera insiders har sålt aktier. Marknaden har straffat aktiekursen som mer än halverats från toppnoteringen sommaren 2016.

Det starka kassaflödet med de repetitiva intäkterna lockar dock. Enligt mig är det precis denna typ av bolag som potentiellt skulle kunna överraska positivt på medellång sikt samtidigt som nedsidan, åtminstone baserat på vad vi vet idag, är tämligen begränsad. Jag har valt att ta en mindre position i bolaget men hade önskat se någon form av insiderköp för att vara helt komfortabel med min nya investering.

Vad anser du om NetEnt? Bör man köpa, behålla eller sälja?




Disclaimer: Ovanstående är endast några korta reflektioner för att kommentera hur min sin på NetEnt framtid är och reflektionerna kan innehålla faktafel. Vid investeringsövervägande rekommenderas starkt att göra en egen analys av företaget. Jag äger aktier i bolaget.

måndag 1 januari 2018

Straco Corporation - Akvarium, pariserhjul och en linbana



Aktie: Straco Corporation Ltd
Ticker: SES:S85
Notering: Singapore Exchange
Market Cap: 4,6 miljarder SEK
Kurs: 0,83 SGD

Direktavkastning: 3 %
Courtage: Maxcourtage hos Avanza
Införskaffande: Telefonorder hos Avanza
Äga i: Vanlig depå hos Avanza.



I september 2017 skrev Gustav om Straco Corporation Ltd (Straco) på sin blogg och det var ett av sju bolag som då ratades. Jag har dock valt att kika lite närmare på bolaget och gillar vad jag ser.

Straco äger attraktioner i Singapore samt Kina, grundades 2002 och noterades två år senare på Singapore-börsen. Bolaget flyger till viss del under radarn då det är få (inga?) analytiker som följer dem. Aktiekursen hade sin toppnotering i april 2015 och har sedan dess varit på en långsam resa söderut och är numera ner 20% sedan toppen. Värderingen är attraktiv men det finns viss risk för en value-trap. Jag tror dock på det motsatt och nedan är min bild av företaget och varför en investering kan vara intressant.


Företagets attraktioner 



Bolaget har fem huvudattraktioner och dessa gås kort igenom nedan.

Företagets flaggskepp är Shanghai Ocean Aquarium (SOA) och öppnades 2002. SOA är ett av världens största inomhusaquarium med över 15 000 fiskar och 450 olika arter. Anläggningen kan stoltsera med världens längsta undervattenstunnel som är 155 meter lång och har 270-graders betraktningsvinkel. SOA har fått 4 av 5 i snittbetyg bland 850 omdömen på Tripadvisor.
Shanghai Ocean Aquarium


Den som varit i Singapore har säkert noterat att det finns ett gigantiskt pariserhjul, Singapore Flyer, mitt i staden. Denna förvärvades från ett konkursbo under 2014 och redan ett år efter förvärvet var pariserhjulet lönsamt. Utöver biljettförsäljningen finns flera restauranger och partnersamarbeten som bidrar starkt till Stracos kassaflöde. Singapore Flyer har fått 4,5 av 5 i snittbetyg bland 14 756 omdömen på Tripadvisor.
Singapore Flyer


Ön Xiamen är ett populärt resmål och ligger i anslutning till kusten mellan Hong Kong och Shanghai. På ön, som det går flera stora broar till, har Straco ett aquarium som heter Underwater World Xiamen (UWX). UWX förvärvades under 2007 och är ungefär två tredjedelar av storlek på SOA som nämns ovan. UWX har fått 3,5 av 5 i snittbetyg bland 46 omdömen på Tripadvisor.
Underwater World Xiamen


Öster om Xi'an ligger berget Li Shan. Här äger Straco Lintong Lixing linbanan som är 1,5 kilometer lång och tar besökarna hela vägen upp till Hua Qing Palace. Linbanan är bolagets första attraktion och förvärvades innan bolaget noterades.
Lintong Lixing linbanan


Straco innehar även byggrättigheterna till Chao Yuan Ge som ligger vid anslutningspunkten till Lintong Lixing linbanan.
Fiktiv bild av Chao Yuan Ge


Videopresentation av företaget


Under Singapore Business Awards 2017 vann Straco the Enterprice Award och i samband med detta gjordes följande fem minuters video där VD förklarar verksamheten.





Historik & Nyckeltal 


Sedan noteringen 2004 är omsättningsökningen (CAGR) 18% och resultatökning (CAGR) 42% (27% räknat från 2005). 2007 startade bolaget med utdelningar och den har höjts nästan tiofaldigat fram tills idag. Viktigt att poängtera här är att bolagets utvecklingen sedan noteringen 2004 inte är dopad med några nyemissioner alls.
Historik över omsättning, resultat och utdelning

Bolaget har en fin lönsamheten med ROE på 20% och ROA på 14%, det är dock lite knepigt att hitta relevanta jämförelseobjekt att benchmarka mot. Ett alternativ är att jämföra mot amerikanska Six Flags som också har olika former av nöjesparker och attraktioner. Six Flags har mycket sämre lönsamhet och tillväxt men värderas till dubbla P/E-talet jämfört med Straco.

Stracos direktavkastning ligger på 3% men kassaflödet är mycket starkt och om bolaget vill kan de dubbla utdelningen. Bolaget fokuserar istället på att bygga kassa, vilket på tolv månader ökat med 19% till 1,2 miljarder SEK. De betalar även av på sina räntebärande skulder som idag uppgår till 0,4 miljarder SEK dessutom har de återköp av aktier.

Bolagets handlas på P/E 14,5 men justerat för kassan hamnar P/E på 10,5.


Investeringscase 


Bolaget har sitt huvudkontor i Singapore och grundaren, Wu Hsioh Kwand, är även bolagets VD. Han har suttit på den positionen sedan bolaget grundades och äger 52% av aktierna. Generellt är det alltid attraktivt med en VD som äger mycket aktier då det blir en form av garanti för att denne agerar i aktieägarnas intresse. En risk i detta fallet, som inte bör negligeras, är att VD/huvudägaren väljer att lyfta ut bolaget från börsen, speciellt ifall kursen kommer ner till ännu mer attraktiva nivåer.

Som en direkt följde av Kinas ökade välfärd har inrikesturismen ökat med 13% årligen under 2009-2016 och spås öka även fortsättningsvis. Detta bör gynna Stracos attraktioner i Kina som står för 67% av koncernens totala intäkter. Att ha attraktioner i Kina är dock inte utan risk. Utöver en valutarisk, då Straco redovisar i Singapore-dollar, finns en politisk risk vilket Straco för ett par år sedan fick erfara när de lokala myndigheter i Kina valde att reglera hur mycket turister som fick åka till Gu Lang Yo där Stracos UWX ligger. Den bakomliggande orsaken var att Kina försöker få med Gu Lang Yo på UNESCOs världsarvslista och därför behöver begränsa turistantalet. Dessutom hölls BRICS Summit under sommaren 2017 vilket gjorde att myndigheterna begränsade trafikinsläppet ytterligare till ön. Dessa två faktorer ledde till att UWX har gått miste om en hel del intäkter (ner 30% YoY) under det senaste året.

Bolagets kassako SOA ligger i Shanghai och är mycket populärt. Turister som besöker staden får dock allt mer attraktioner att välja på. 2016 öppnade Disneyland och sommaren 2018 öppnar Shanghai Haichang Polar Ocean World (SHPOW). Hur dessa långsiktigt kommer att slå mot SOA är svårt att veta. Det är rimligt att anta att SOA får spill-over effects från en ökad turism till Disneyland då många familjer troligtvis väljer att besöka båda attraktionerna då de ligger relativt nära varandra. Gällande SHPOW lär det hämma kundbesökandet till SOA, hur mycket återstår att se.

Vänder vi blickarna bort från Kina och till bolagets andra land, Singapore, ökar turistantalet kontinuerligt och ligger senaste året på +5 %. Ser vi till hur mycket turister spenderar är ökningen 10% jämfört med föregående år. Detta bör fortsätta att gynna Straco vars stora intäktskälla i landet är Singapore Flyer som står för 32 % av koncernens totala intäkter.

Bolaget har sedan notering 2004 endast gjort två stycken förvärv, UWX samt Singapore Flyer. Blickar vi framåt lär det även fortsättningsvis bli mycket glest mellan förvärven (även om Straco har en gigantisk kassa som tillåter detta). VD är tydlig med att de är mycket restriktiva till nya förvärv och att det oftast går många år innan ett nytt sker. I The Business Times säger han följande:

“Every year, we assess many potential projects but we usually have to walk away because of key factors such as location and infrastructure. Being careful stood us in good stead because we are able to build a strong cash reserve that we can use when a good opportunity comes our way,”


Ljuv musik i mina öron då jag generellt är skeptiskt till företags iver att förvärvaStraco är alltså ett trist konservativt bolag där det inte händer speciellt mycket, förutom det faktum att bolaget är en pengamaskin vilket kan vara anledning nog till att vilja investera. Faktum är att deras nuvarande kassa räcker för att bygga upp två nya SOA om de skulle önska. Detta kommer såklart inte att ske utan troligtvis inväntar bolaget sämre tider då det är enklare att hitta förvärv till attraktiva priser, under tiden får kassan växa.

Senaste gången det var sämre tider var i finanskrisen 2008/2009 vilket bolaget var helt opåverkade av då både omsättning och resultat ökade både före, under och efter krisen. Därför känns detta som en mycket intressant placering för den något mer defensive investeraren då Starco, med sin stora kassa, kan förvärva till attraktiva priser om/när kärvare tider anländer.


Sammanfattningsvis


Bolaget har en mycket fin historik, bra huvudägare, mycket bra kassaflöden och en värdering som är nere på attraktiva nivåer. Bolaget är dock inte riskfritt vilket texten ovan visar och det saknas synliga triggers som kan få kursen att lyfta.

Knäckfrågan för mig är hur mycket öppnandet av SHPOW kommer påverka SOAs intäkter. Jag tror att det kommer påverka en del men inte tillräckligt mycket för att bolaget inte ska vara intressant på nuvarande kurser. Jag har valt att investera i bolaget då de har en fin historik, bevisat bra företagsamhet och då jag tycker det är en fin defensiv investering när sämre tider anländer.



Är Straco Corporation något som du skulle investera i?





Disclaimer: Ovanstående är endast en kort analys för att väcka ett intresse kring bolaget och kan innehålla faktafel. Vid investeringsövervägande rekommenderas starkt att göra en egen analys av företaget. Jag äger aktier i bolaget.