Aktie: Tassal Group Ltd
Ticker: ASX:TGR
Notering: Australian Stock Exchange
Market Cap: 4,4 miljarder SEK
Kurs: 3,9 AUD
Direktavkastning: 4,2 %
Courtage: ca 400 kr hos Avanza
Införskaffande: Telefonorder hos Avanza
De norska laxbolagen har på senare tid dragit iväg värderingsmässigt och handlas i snitt till en värdering på P/E 17. Spontant känns det för dyrt för mig och därför har jag valt att kika bortom Norge och där finns bl.a. Tassal Group (benämns Tassal hädanefter) som är ett australiensiskt laxbolag. Tassal handlas runt P/E 11 och har alltså en stor rabatt mot sina norska peers. Är rabatten motiverad eller är Tassal ett intressant alternativ istället för de norska laxbolagen? Nedan kommer en kortanalys som försöker besvara frågorna.
Nyckeltaljämförelse
Vi börjar med att ta en snabbkoll där vi tittar på nyckeltal för Tassal samt för de norska laxbolagen (Bakkafrost inkluderad).
Uppgifter tagna från 4-traders, Financial Times samt Aktieingenjörens hemsida |
Rent siffermässigt känns det vettigt att Tassal handlas med rabatt mot de norska laxbolagen.
Investeringscase
Tassal har över tid sakta men säkert ökat såväl omsättning som resultat och nedan ses en sammanställning över de senaste 14 åren.
Historisk data för Tassal |
Australiensare käkar relativt lite lax per person och det bör på sikt kunna finnas en uppsida här då lax är nyttigare för hälsan och bättre för klimatet jämfört med nötkreatur.
Tassal har på senare tid öka exporten av lax till Asien och exporten växer starkt. Länder såsom Kina har historiskt varit skeptiska till norsk lax och potentiellt kan ett australiensisk laxbolag ha vissa fördelar ur den synpunkten. Det vi med hög sannolikhet vet är att den kinesiska medelklassen kommer att öka kraftigt och då lax är en premiumvara kan Tassal eventuellt få strukturell medvind från Kina.
Invånare på Tasmanien som demonstrerar mot Tassal |
Som om detta inte vore nog har även Tassals konkurrent Huon Aquaculture stämt Tassal efter skandalerna i Macquarie harbour och rättegång väntar.
Jag tycker Tassal, med dess skamfilade rykte, är intressant även fast de har sämre lönsamhet än sina norska kollegor. Jag har ännu inte investerat i bolaget men följer utvecklingen och är inte främmande för att på sikt ta en position i bolaget om priset på aktien kommer ner lite till alt. om kronan stärks mot den australiensiska dollarn.
Detta blogginlägg är mest tänkt för att väcka ett intresse kring alternativ till de norska laxbolagen och ska inte ses som någon komplett analys. För den som vill fördjupa sig i laxbolagen rekommenderas istället varmt Aktieingenjörs laxserie.
Är australiensisk lax något du skulle investera i?
Jag lutar åt det. Tasmanska gröna partoet hatar laxodling men de två stora stödjer sektorn och den nya planen för laxbranschens ser lovande ut till skillnad från Nya Zealand där sektorn är i kaos trots utmärkt hållbarhet.
SvaraRaderaTasmansk lax är dyrare att odla men kostnadspåslaget ska numera ligga under transportkostnaden om jag förstår det rätt. Den punkt som oroar mig är vattentemperaturen eftersom den under sommaren redan nu är högre än vad som är bra för lax. Övergången till 500g smolt kommer antagligen att hjälpa en hel del men det spekuleras i att den Öataustraliska strömmen kan nå ned till Tasmanien vilket kan ställa till det för odling på östkusten. Samtidigt har Biomar (ägs av Schouw & Co jag skrivit om) etablerat en foderfabrik på ön så det känns rätt lovande.
Har du några punkter på vad som gör Tassal mer intressant än Huon för dig?
Intressanta synpunkter.
SvaraRaderaJa vattentemperaturen kan vara bekymmersamt för Tasmanien, då är det nog mer gynnsamt i Nya Zeeland och Norge, men har fått intrycket att Tassal har klarat sig fint hittills. Kanske är vattnet så strömt så att den något högre temperaturen inte drar med sig sjukdomar? Dock bara spekulation från min sida...
Gällande frågan om Huon vs Tassal.
Jag gillar att Tassal har väldigt lång fin historik (årsrapporter från 2004 finns på hemsidan) medan Houn nyligen noterats och endast publicerat tre årsrapporter. Det ökar risken markant i mina ögon och jag undviker ofta bolag där jag inte har historiken.
Sen gillar jag inte att Huon stämmer Tassal. Har visserligen inte satt mig in i alla turer men jag tycker generellt att det är en riktigt dålig taktik att bege sig in i rättegångar med mycket kostnader när man är ett mindre bolag.
Kan också fundera lite kring varför Houn väljer att gå till börsen. De är ju ett familjeföretag som borde klara sig bra utanför börsen om de är lönsamma tänker jag.
Sen är Tassal mycket starkare en Huon i Australien vilket också är till fördel.
Huon är lite den goda medan Tassal är lite den smutsiga. Så rent etiskt bör man kanske vara mer intresserad av Huon men Tassal verkar iallafall förstått allvaret med den marina miljön som förstörs och tar iallafall någon form av större ansvar (eller de vill iallafall ge sken av det).
Tackar för fin kommentar!
Helt klart ett av de mer intressanta laxbolagen. Men tycker trots allt att lax är svårt, och väljer hellre äppelodlaren Scales som har klara likheter; exponering mot livsmedel för asiatisk medelklass som blir mer hälsomedveten.
SvaraRaderaHåller med om att Scales är fint och jag äger gärna båda. Tackar för kommentar.
SvaraRadera