Aktie: Sedana Medical
Ticker: SEDANA
Notering: First North Stockholm
Market Cap: 1,6 miljarder SEK
Kurs: 82 SEK
Riktkurs: 340 SEK
För att komma till analysen vänligen klicka på ikonen nedan:
Tar gärna emot kommentar eller ev. kritik till analysen i kommentarsfältet nedan.
Riktigt snygg och bra skriven analys!
SvaraRaderaJag jobbade mellan 1994 - 2000 på ett medtech-bolag som kontroll-, kvalitets-, och R&D-ingenjör så jag besitter väl en viss sakkunskap i detta ämne även om det var ett tag sen nu. Vi utvecklade mätutrustning för anestesigaser i huvudsak. Det jag minns bland annat var att det var mödosamt och tålamodsprövande att få till godkännande i USA då amerikanska FDA (socialstyrelsen) åtminstone då ställde relativt stora krav på uppfyllande av diverse olika standarder inom utvecklingsfasen såväl som produktionsfasen. Bolaget hette Artema och jag var med om en börsresa som startade i dur men tyvärr slutade i moll av olika anledningar och bolaget blev till slut ut-/uppköpt i olika omgångar (några år efter jag slutat).
Jag har bara skummat igenom din analys men ska definitivt läsa den mer noggrant och försöka komma med feedback senare.
Oj spännande, kom gärna med mer feedback när du läst den noggrannare.
RaderaGällande USA (och många andra länder också) finns det såklart risker. Det är viktigt att få med sig KOLs vilket Sedana delvis verkar ha lyckats med. Sen behöver nog både AnaConDa och IsoConDa registeras som en kombinationsprodukt. I analysen räknar jag på ett scenario där de börjar få intäkter först 2024 vilket är ett till två år senare än bolaget själva säger.
Har kikat lite till nu (med betoning på lite).
RaderaPå det stora hela känns det som ett intressant case tycker jag.
Det jag funderar främst över är nog kring konkurrensen. Det finns både stora och små spelare inom anestesi som rimligen skulle kunna ta fram något liknande tänker jag. På "min tid" var finska Datex och amerikanska Andross våra värsta konkurrenter inom gasmonitoring. Jag har för mig att Datex hade "hela paketet" med förgasare och ventilatorer m.m. vilket var en till en nackdel för oss mindre aktörer då en del sjukhus gärna upphandlade "paketlösningar" och medicinteknikerna till viss del inte ville ha för många fabrikat att hålla reda. Med det sagt så har jag ingen koll på hur marknaden ser ut idag.
Sedan kan jag tycka att gänget bakom detta borde kanske kommit lite längre i utvecklingen om de varit igång sen 2005 men det kanske har sina förklaringar och det är långa ledtider från idé till klinik.
Oavsett så känns det helt klart intressant så kanske blir det en lite bevakningspost till att börja med iaf :-)
Kul att du kikat vidare på dem.
RaderaGällande konkurrenter inom inhalationssedering så skyddas produkten av såväl patent (de längsta till 2036) som exklusivitetsskydd (Europa 10 år & USA 7 år) så där är jag just nu inte så orolig. Möjligtvis om det kan komma någon konkurrent som använder desfluran (som inte fungerar i AnaConDa). Däremot skulle det såklart kunna dyka upp konkurrenter bland de intravenösa alternativen. Men med tanke på vilket stor marknad detta trots allt är så ser det hyfsat tomt ut på konkurrentsidan
Jag tycker också att de borde kommit längre och dessutom har de varit igång längre än 2005 (dock i annan regi). Min främsta tanke där är att bara för att man har en bra idé så innebär det inte att den förverkligas om inte rätt personer styr bolaget. Nu har det dock kommit en ny CEO förra året samt en klockren CMO som sitter på extremt mycket kompetens så förhoppningsvis tas de rätta stegen framöver.
Kan dra en parallell till framgångssagan Wilson Therapeutics vars aktiva substans uppfanns/upptäcktes någon gång runt millennieskiftet (kanske tidigare?), men p.g.a. dålig ledning så hände inte speciellt mycket och många felbeslut togs. Först när HealthCap köpte upp rättigheterna och grundade det nya bolaget Wilson Therapeutics började de på allvar hända grejer vilket ledde fram till en fantastisk aktieresa och avslutades med ett bud av världens mest kända särläkemedelsbolag, Alexion.
Sen får man också komma ihåg att IPO-landskapet var helt annorlunda förr och det fanns inte det intresset som finns idag. Det var helt enkelt betydligt svårare att resa pengar och då valde kanske bolaget istället strategin att starta off-label försäljning i Tyskland istället för att direkt satsa på dyra registreringsstudier. Deras off-label försäljning har ju gått kanon och de omsätter nu runt 50 MSEK och skulle gå med vinst om det inte vore för att de initierat en registreringsstudie. Tittar man i backspegeln så hade man såklart önskat att registreringsstudien startades långt tidigare.
Mycket gedigen analys. Imponerande!
SvaraRaderaTackar!
RaderaHåller med ovan.
SvaraRaderaGedigen, välskriven och detaljerad.
Tusen tack!
/Sofokles
Tackar för komplimangen.
RaderaKul att höra från en som både är investerare & författare.
Hej. Har kikat på Sedana sedan i vintras och tycker du har skrivit en fin analys. Bra att du nyanserar de resultat och positiva egenskaper företaget lyfter fram med sin produkt jämfört med konkurrenternas. Tänkte på ett par saker avseende det medicinska. Remifentanil är i första hand ett analgetikum som används som komplement till de sederande läkemedlen. Dexmedetomidin används vanligen i urträningsfas från respiratorn och patienten vill då hållas RASS 0 till -3 och har därför kanske inte jämförts så mycket med någon av gaserna. Apropå gas så har jag inte läst att Desfluran avses användas i AnaConDa och varför då lyfta dess positiva egenskaper? Angående dead space kan nog 50 ml vara tillräckligt för att kunna åstadkomma bekymmer, iaf för mindre barn. Nyfiken förresten på var du läst uttrycket dödviktsvolym, aldrig stött på det förut.
SvaraRaderaJag är imponerad av hur ingående din text är, hur lång tid tog den att sätta ihop?
Hälsningar
Calle
Hej Calle,
RaderaBra poänger du för fram. Du skriver "Apropå gas så har jag inte läst att Desfluran avses användas i AnaConDa och varför då lyfta dess positiva egenskaper?" Helt korrekt, desfluran kommer inte gå att användas i AnaConDa och således borde det såklart inte vara med i kapitlet "Rational för användning av AnaConDa" det har råkat hänga kvar för att kapitlet hette tidigare "Rational för användning av volatil anestetika" men rubriken ändrades (för att underlätta för novisa läsare) precis innan jag publicerade analysen men blir såklart missvisande nu. Ska se till att korrigera det. Håller även med om att dödviktsvolym inte blev korrekt då två måttenheter vävs ihop i försvenskningen, ska korrigera och skriva dödvolym eller dödutrymme istället. Jag tror också att 50 ml är tillräckligt för att åstadkomma problem för vissa av de minsta barnen. Men tidigare med 100 ml så var problemen mer utbrett och de flesta av dom som fick problem pga dödvolymen tidigare kommer inte att få problem med den nya. Jag uppfattar det som att det nu endast är en mycket liten del som kan få problem pga dödvolymen med den nya AnaConDa-S.
"Jag är imponerad av hur ingående din text är, hur lång tid tog den att sätta ihop?"
Tack! Det mesta av tiden gick åt till att läsa forskningsartiklar (de som finns i ref listan) när man väl hade fått bilden klar för sig så går det ganska snabbt att få ner tankarna till analysen. Jag gissar att det från att jag valde att djupdyka i Sedana Medical tills att analysen publicerades tog det säkert 4-5 veckor men då har jag absolut inte jobbat hela tiden.
Du verkar påläst på ämnet, äger du själv aktier i Sedana Medical och vad ser du som de största hindren för bolaget?
Hej igen, försökt svara på ditt svar flera gånger men det händer inget när jag publicerar, om flera syns får du radera dubbletter.
RaderaJag äger lite aktier och kommer öka vid ev dippar. Jag tecknade inte vid noteringen då jag fram tills dess inte hade hört om någon som använde gas på IVA i landet, är ST-läkare inom specialiteten. Som vanligt är ju dock världen större än Sverige och detta verkar ta bra fart i andra länder.
Något som kan tala för ett ev införande i nordiska länderna är att det här är en dubbelspecialitet, anestesi och intensivvård. Detta innebär att läkarna som arbetar på IVA är vana vid gasnarkos från operation. I de flesta anglosaxiska länder jobbar narkosläkare bara på operation. Man kan sedan subspecialisera sig inom intensivvård men det kan även t ex internmedicinare eller kardiologer göra. Beroende på om utrustningen är enkel att sköta kan detta påverka införandetakten, sköterskor och undersköterskor som är inne hos patienten hela tiden måste hålla koll på massa saker, allting larmar och piper hela tiden, från respirator till pumpar och skärmar för monitorering. Ingen är sugen på en pryl som medför mer arbete än föregående, även om läkarna och studierna tror att det kan vara bättre för patienten.
Såväl arbetsmiljön som miljöpåverkan är helt klart faktorer att ta hänsyn till och toleransen mot gasläckage är låg. Tveksamt om Desfluran kommer vinna mark inom intensivvård, det är dyrare och kräver speciella förgasare pga låg kokpunkt som du säkert vet. Att MIRUS kan använda Desfluran ser jag därför knappt som en fördel för den produkten. Däremot kan man titrera gasen med MIRUS och hur görs det med AnaConDa egentligen? I Sedanas prospekt skriver man att "MIRUS förbrukar omkring dubbelt så mycket flyktig anestetika som AnaConDa", jag undrar varför "Ur ett ekonomiskt perspektiv är det Bolagets bedömning att MIRUS är något billigare i drift än AnaConDa"? Är det filtren som kostar mycket?
Där har du några tankar iaf och det vore kul att hålla igång diskussionen fortsatt framöver. Var du förresten med vid introduktionen? Såg att du inte avser teckna Calliditas, vilka faktorer får dig att tveka? Mitteregger verkar ju ha näsa för denna typ av bolag. Grattis förresten till WT, imponerande förarbete.
Calle
Hej,
RaderaKul att du skrev tillbaks. Din information är värdefull för mig och jag håller gärna diskussionen igång.
Gällande stycke 3: Enligt bolaget behöver en syrra ungefär 30-35 minuter träning för att lära sig att använda AnaConDa, men bolaget åker sedan med frekventa mellanrum tillbaks till sjukhuset och erbjuder uppfräschning av kunskaperna. Då brukar 1/3 gå åt till handhavande träning med AnaConDa och 2/3 ägnas åt diskussion kring tillämpningsområden. Min uppfattning är iallafall att AnaConDa, sett till totalen, ger mindre arbete för personalen på IVA.
Gällande stycke 4 och hur titrering görs med AnaConDa går det att läsa här:
https://www.sedanamedical.com/?page_id=7189
Det förgasas alltså omedelbart i evaporatorn(förgasaren).
Alternativt kan du kika på nedanstående länk där det också finns mer information kring det: http://sv.sedanamedical.com/wp-content/uploads/2017/03/Anaconda_IFU_Swedish.pdf
Gällande MIRUS så har jag inte fördjupat mig nämnvärt, men du får gärna skicka ett mail till bolaget och fråga. Spontant tänker jag att det har en relativt hög initial kostnad, att den tar mycket plats vilket är en viktig parameter när det gäller IVA. Att MIRUS förbrukar dubbelt så mycket flyktig anestetika jämfört med AnaConDa var nytt för mig. Jag vill dock minnas att MIRUS också reflekterade nästan lika mycket gas som AnaConDa, men kan missta mig...
Gällande stycke 5: Jag missade helt Sedana Medicals IPO då jag under den tiden var upptagen med annat, stor miss och framgent ska jag försöka hålla bättre koll på allt nytt som kommer. Calliditas har en del punkter som får mig att tveka och jag har mer eller mindre beslutat mig för att inte teckna, ur ett spekulativt perspektiv kan det säkert löna sig då aktien säkert kan gå upp en del efter introduktionen. Om du DM:ar mig på twitter så kan jag förklara mer där om Calliditas. Tack gällande WT, japp där gjorde jag verkligen min hemläxa sen kan det fortsatt bara vara tur att just det bolaget lyckades så väl, sånt är svårt att veta.
Det är säkert så att produkten är enkel att lära sig men det finns ett inbyggt motstånd till förändring och att lära nytt, typ "vi har ju använt Propofol i tjugo år, vad är det för fel på det nu då" ja du fattar.. Ska läsa på lite mer om handhavandet och även kolla med våra IVA-rävar om det snackas något om gasnarkos för IVA på deras konferenser. Skriver en rad på Twitter.
RaderaHåller med, den stora utmaningen för Sedana Medical är att lyckas penetrera marknaden. Samtidigt har det ju gått väldigt bra i Tyskland trots att det är off-label så jag är hoppfull om att det kommer gå bra. Återkoppla gärna när du snackat med dina IVA-rävar.
RaderaTack för en grymt bra analys och ett mycket välskrivet underlag!
SvaraRaderaSedana känns för den riskmedvetne som ett mycket spännande bolag!
Tack för komplimangen. Japp Sedana Medical känns onekligen spännande och riskerna bör vara lägre jämfört med traditionella biotechbolag.
RaderaOtroligt bra analyser du gör! Finns det något sätt att kontakta dig? Jag försöker analysera ett mindre biotech case där jag får fram att det är stor felprissättning och hade gärna dubbelkollat med dig om jag tänker rätt. Om du har tid någon gång, maila mig på officialusage @ hotmail.com
SvaraRaderaAbsolut, har skickat ett mail till dig.
RaderaHej Phantas
SvaraRaderaImmunicum börjar röra på sig och det skulle vara intressant om du återkom där. Jag i.v.f. saknar dina djuplodade analyser om Immu. MVH/Per
Hej Per,
RaderaImmunicums produkt är intressant och det finns tonvis att säga om den. Men bolaget var under åren som jag följde det misskött, eller rättare sagt aktieägarna blev förda bakom ljuset av ledning/styrelse. Hade varit spännande att veta var bolaget skulle befunnit sig idag med rätt personer och ägare bakom. Potentialen finns fortsatt men risken är skyhög.
Hej Phantas,
SvaraRaderaLäste en Tweet från dig för en tid sedan, där du skrev: https://twitter.com/PhantasTrader/status/1258520333134344192?s=20 och jag funderar över kommande pivotala studie ur ett värderingsperspektiv.
Sedana medicals Isoconda bygger ju på redan godkända isofluran och är ingen ny substans på något vis. Kombinationen Anaconda och Isoconda är (extremt) väl beprövat med en bra bit över 400k sökningar så proof of concept är svårt att förneka?
Aktien har ökat kraftigt under senare tid med adress COVID-19, men är det inte mycket inprisad pivotal studie vi ser också?
Jag tänker att studiedata inte kan tas för givet, men bör heller inte jämföras med en novis drog helt utan historik eller förankring i verkligheten. Om mitt resonemang håller är mycket av studiedata redan inprisat i dagens aktiekurs. Hur tänker du?
Mvh Knut
Hej Knut,
RaderaLedsen för sent svar men tittar sällan till gamla bloggsidor så därav fördröjning i svar.
Håller med i mycket av det du skriver. Det är svårt att sia om studiedata, allt beror på hur utfallet i studien ser ut. Mitt huvudscenario är att bolaget lyckas med studien d.v.s. visa non-inferior mot propofol. Det som blir intressant är om de lyckas visa på några fördelar mot propofol, studien är ju egentligen inte utformad för det.