söndag 10 juni 2018

Sedana Medical - Påväg att ändra standardbehandling för sedering inom intensivvården?


Aktie: Sedana Medical
Ticker: SEDANA
Notering: First North Stockholm
Market Cap: 1,6 miljarder SEK
Kurs: 82 SEK

Riktkurs: 340 SEK


För att komma till analysen vänligen klicka på ikonen nedan:

W3Schools

Tar gärna emot kommentar eller ev. kritik till analysen i kommentarsfältet nedan.

12 kommentarer:

 1. Riktigt snygg och bra skriven analys!

  Jag jobbade mellan 1994 - 2000 på ett medtech-bolag som kontroll-, kvalitets-, och R&D-ingenjör så jag besitter väl en viss sakkunskap i detta ämne även om det var ett tag sen nu. Vi utvecklade mätutrustning för anestesigaser i huvudsak. Det jag minns bland annat var att det var mödosamt och tålamodsprövande att få till godkännande i USA då amerikanska FDA (socialstyrelsen) åtminstone då ställde relativt stora krav på uppfyllande av diverse olika standarder inom utvecklingsfasen såväl som produktionsfasen. Bolaget hette Artema och jag var med om en börsresa som startade i dur men tyvärr slutade i moll av olika anledningar och bolaget blev till slut ut-/uppköpt i olika omgångar (några år efter jag slutat).

  Jag har bara skummat igenom din analys men ska definitivt läsa den mer noggrant och försöka komma med feedback senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj spännande, kom gärna med mer feedback när du läst den noggrannare.

   Gällande USA (och många andra länder också) finns det såklart risker. Det är viktigt att få med sig KOLs vilket Sedana delvis verkar ha lyckats med. Sen behöver nog både AnaConDa och IsoConDa registeras som en kombinationsprodukt. I analysen räknar jag på ett scenario där de börjar få intäkter först 2024 vilket är ett till två år senare än bolaget själva säger.

   Radera
  2. Har kikat lite till nu (med betoning på lite).

   På det stora hela känns det som ett intressant case tycker jag.

   Det jag funderar främst över är nog kring konkurrensen. Det finns både stora och små spelare inom anestesi som rimligen skulle kunna ta fram något liknande tänker jag. På "min tid" var finska Datex och amerikanska Andross våra värsta konkurrenter inom gasmonitoring. Jag har för mig att Datex hade "hela paketet" med förgasare och ventilatorer m.m. vilket var en till en nackdel för oss mindre aktörer då en del sjukhus gärna upphandlade "paketlösningar" och medicinteknikerna till viss del inte ville ha för många fabrikat att hålla reda. Med det sagt så har jag ingen koll på hur marknaden ser ut idag.

   Sedan kan jag tycka att gänget bakom detta borde kanske kommit lite längre i utvecklingen om de varit igång sen 2005 men det kanske har sina förklaringar och det är långa ledtider från idé till klinik.

   Oavsett så känns det helt klart intressant så kanske blir det en lite bevakningspost till att börja med iaf :-)

   Radera
  3. Kul att du kikat vidare på dem.

   Gällande konkurrenter inom inhalationssedering så skyddas produkten av såväl patent (de längsta till 2036) som exklusivitetsskydd (Europa 10 år & USA 7 år) så där är jag just nu inte så orolig. Möjligtvis om det kan komma någon konkurrent som använder desfluran (som inte fungerar i AnaConDa). Däremot skulle det såklart kunna dyka upp konkurrenter bland de intravenösa alternativen. Men med tanke på vilket stor marknad detta trots allt är så ser det hyfsat tomt ut på konkurrentsidan

   Jag tycker också att de borde kommit längre och dessutom har de varit igång längre än 2005 (dock i annan regi). Min främsta tanke där är att bara för att man har en bra idé så innebär det inte att den förverkligas om inte rätt personer styr bolaget. Nu har det dock kommit en ny CEO förra året samt en klockren CMO som sitter på extremt mycket kompetens så förhoppningsvis tas de rätta stegen framöver.

   Kan dra en parallell till framgångssagan Wilson Therapeutics vars aktiva substans uppfanns/upptäcktes någon gång runt millennieskiftet (kanske tidigare?), men p.g.a. dålig ledning så hände inte speciellt mycket och många felbeslut togs. Först när HealthCap köpte upp rättigheterna och grundade det nya bolaget Wilson Therapeutics började de på allvar hända grejer vilket ledde fram till en fantastisk aktieresa och avslutades med ett bud av världens mest kända särläkemedelsbolag, Alexion.

   Sen får man också komma ihåg att IPO-landskapet var helt annorlunda förr och det fanns inte det intresset som finns idag. Det var helt enkelt betydligt svårare att resa pengar och då valde kanske bolaget istället strategin att starta off-label försäljning i Tyskland istället för att direkt satsa på dyra registreringsstudier. Deras off-label försäljning har ju gått kanon och de omsätter nu runt 50 MSEK och skulle gå med vinst om det inte vore för att de initierat en registreringsstudie. Tittar man i backspegeln så hade man såklart önskat att registreringsstudien startades långt tidigare.

   Radera
 2. Mycket gedigen analys. Imponerande!

  SvaraRadera
 3. Håller med ovan.

  Gedigen, välskriven och detaljerad.

  Tusen tack!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för komplimangen.

   Kul att höra från en som både är investerare & författare.

   Radera
 4. Hej. Har kikat på Sedana sedan i vintras och tycker du har skrivit en fin analys. Bra att du nyanserar de resultat och positiva egenskaper företaget lyfter fram med sin produkt jämfört med konkurrenternas. Tänkte på ett par saker avseende det medicinska. Remifentanil är i första hand ett analgetikum som används som komplement till de sederande läkemedlen. Dexmedetomidin används vanligen i urträningsfas från respiratorn och patienten vill då hållas RASS 0 till -3 och har därför kanske inte jämförts så mycket med någon av gaserna. Apropå gas så har jag inte läst att Desfluran avses användas i AnaConDa och varför då lyfta dess positiva egenskaper? Angående dead space kan nog 50 ml vara tillräckligt för att kunna åstadkomma bekymmer, iaf för mindre barn. Nyfiken förresten på var du läst uttrycket dödviktsvolym, aldrig stött på det förut.

  Jag är imponerad av hur ingående din text är, hur lång tid tog den att sätta ihop?

  Hälsningar

  Calle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Calle,

   Bra poänger du för fram. Du skriver "Apropå gas så har jag inte läst att Desfluran avses användas i AnaConDa och varför då lyfta dess positiva egenskaper?" Helt korrekt, desfluran kommer inte gå att användas i AnaConDa och således borde det såklart inte vara med i kapitlet "Rational för användning av AnaConDa" det har råkat hänga kvar för att kapitlet hette tidigare "Rational för användning av volatil anestetika" men rubriken ändrades (för att underlätta för novisa läsare) precis innan jag publicerade analysen men blir såklart missvisande nu. Ska se till att korrigera det. Håller även med om att dödviktsvolym inte blev korrekt då två måttenheter vävs ihop i försvenskningen, ska korrigera och skriva dödvolym eller dödutrymme istället. Jag tror också att 50 ml är tillräckligt för att åstadkomma problem för vissa av de minsta barnen. Men tidigare med 100 ml så var problemen mer utbrett och de flesta av dom som fick problem pga dödvolymen tidigare kommer inte att få problem med den nya. Jag uppfattar det som att det nu endast är en mycket liten del som kan få problem pga dödvolymen med den nya AnaConDa-S.

   "Jag är imponerad av hur ingående din text är, hur lång tid tog den att sätta ihop?"
   Tack! Det mesta av tiden gick åt till att läsa forskningsartiklar (de som finns i ref listan) när man väl hade fått bilden klar för sig så går det ganska snabbt att få ner tankarna till analysen. Jag gissar att det från att jag valde att djupdyka i Sedana Medical tills att analysen publicerades tog det säkert 4-5 veckor men då har jag absolut inte jobbat hela tiden.

   Du verkar påläst på ämnet, äger du själv aktier i Sedana Medical och vad ser du som de största hindren för bolaget?

   Radera
 5. Tack för en grymt bra analys och ett mycket välskrivet underlag!

  Sedana känns för den riskmedvetne som ett mycket spännande bolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för komplimangen. Japp Sedana Medical känns onekligen spännande och riskerna bör vara lägre jämfört med traditionella biotechbolag.

   Radera