lördag 4 november 2017

Altium - Kvalitétsbolag med kraftig strukturell medvind


Aktie: Altium Ltd
Ticker: ASX:ALU
Notering: Australian Stock Exchange
Market Cap: 9,5 miljarder SEK
Kurs: 12,3 AUD
Direktavkastning: 2 %
Courtage: ca 400 kr hos Avanza
Införskaffande: Telefonorder hos Avanza
Äga i: Vanlig depå hos Avanza.


Internet of Things (IoT) ökar kraftigt i samhället och IoT har t.o.m. jämförts med den industriella revolutionen. Gamla uppgifter visar på att marknaden för IoT-enheter förväntas växa från 75 miljarder SEK (2014) till 370 miljarder SEK år 2024 vilket ger en ökning om CAGR 17%. Vissa hävdar även att siffran idag bör vara så hög som 25 %.

Äldre diagram som visar förväntad utveckling för bl.a. IoT
Som investerare är det såklart intressant att titta på en sådan här bransch/fenomen där det finns stark strukturell tillväxt. Självklara områden som bör växa starkt framöver är elektronikindustrin samt kommunikations- och datalagringsindustrin.

En sak som är gemensamt för alla IoT-enheter är att det måste finnas ett kretskort inuti produkterna. Ett naturligt område att investera i, som bör fånga IoT tillväxten, är såklart i företag som tillverkar elektronikkomponenter. I ett halvdåligt försök till någon form av second level thinking väljer jag att gå ytterligare ett steg bakåt och granskar ECAD (electronic computer-aided design) industrin. ECAD kallas på svenska ofta för elektronisk design automation (EDA) och är ett mjukvaruverktyg för kretskort-konstruktion. Verktyget används alltså för design och konstruktion av elektroniska system från mönsterkort (PCB) till integrerade kretsar (IC).

De största spelarna på denna marknad är Mentor Graphics, Synopsys, Cadence, Ansys, Dassault Systems samt den australiensiska bolaget Altium. Nedan visas den procentuella omsättningsökningen under de senaste åren för dessa sex aktörer.

Altium är det bolag av ovan nämnda som växer snabbast och som tillsammans med Cadence är mest lönsamt. Bolaget tickar de flesta av mina boxar för vad jag gillar med ett bolag. Repetitiva intäkter (SaaS), tar marknadsandelar från konkurrenterna, stora innehav i ledningen, stabila finanser, bra lönsamhet, fin historik, bra utdelning, mm. Bolagets produkter används även utav många premiumbolag som troligtvis har skyhöga krav på kvalité vilket för mig blir en form av garanti för att Altiums produkter ligger i absolut framkant.

Nedan listas några av Altiums kunder.

Utöver välkända kunder kan Altium stoltsera med en fin trend gällande både omsättning- och resultathistorik vilket kan ses nedan. Det höga resultatet under 2015 är hänförligt till att huvudkontoret flyttades från Australien till USA (har i grått markerat resultatet utan hänsyn taget till detta).

Altium har satt ett aggressivt mål om att år 2020 nå 200 miljoner AUD i omsättning vilket nästan uteslutande ska ske organiskt (max 5-10% från förvärv) i kombinationen med 35 % EDITDA-marginal eller högre.

Jag började kika på Altium redan när det stod i dryga 8 AUD. Idag har bolagets aktiekurs klättrat till 12 AUD med ett PE på 42 vilket enligt mig är allt för högt utifrån bolagets 2020-målsättning. Skulle aktien däremot falla ner mot mer attraktiva nivåer kommer ett investeringsövervägande att göras. Denna kortanalys stannar redan här då köp just nu inte är aktuellt.

Skulle du köpa Altium på dessa nivåer?

10 kommentarer:

  1. En vanlig depå på Saxo Bank är ett alternativ för ASX-bolag ... tycker jag ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klarar Saxo Bank ISK?

      Har förövrigt funderat på att skaffa konto på Pareto som verkar klara ISK för många "exotiska" länder.

      Tack för tips om Saxo Bank

      Radera
  2. Data I/O corporation kanske är intressant? De har en svängig historik men verkar ha hittat sin nisch och har "bara" P/E 23. Deras specialitet är att leverera system för att programmera inbäddade system och leverar till bla Infineon som är med på din lista. Det skulle vara kul att få din bild på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med aktietips dem ska jag definitivt kolla in! Vill verkligen ha exponering mot IoT marknaden men inte till vilken värdering som helst. Har även fått ett mycket bra tips av Framtidsinvesteringen men det får han själv berätta mer om när han känner för det.

      Återkommer till dig ifall jag dyker ner djupare i Data I/O Corporation.

      Radera
  3. Hej,
    För att få exponering mot IoT föredrar jag precis som du mjukvarubolagen istället för hårdvarubolag såsom tillverkare av microchip (tex Taiwan Semiconductor etc). Jag inbillar mig att teknikrisken är något lägre samt att jag föredrar bolag med små repetitiva intäkter. Jag tror att risken är något lägre i bolag som Dassault software eftersom de är mer diversifierat inom tex PLM, CAD etc men man får ju då inte exponering specifikt mot IoT och ECAD. Dassault har Wide Moat Enligt Morningstar. Dassault Kan också ha en fördel i att de kan leverera paket med flera produkter till stora bolag. Jag skulle tro att de bolag som är marknadsledare inom ECAD och CAD( tex Autodesk) har någon form av konkurrensfördel. (Jag har själv endast jobbat med CAD verktyg och min bedömning är att det finns en inlåsningseffekt hos kunderna. Det skulle vara intressant att läsa på mer om ECAD)
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om det du skriver och just repetitiva intäkter är guld värt.

      Altium har blivit mer än enbart ett ECAD-bolag och erbjuder flera olika produkter och det har även integrationsmöjligheter mot PLM (http://www.altium.com/company/newsroom/press-releases/altium-announces-acquisition-industry-leading-enterprise-plm) och MCAD (t.ex. går det att få in deras kretskortslösning direkt i SolidWorks).

      Intressant kring inlåsningseffekten hos kunderna. Jag har suttit litegrann med Autodesk men framförallt med SolidWorks, SolidEdge samt I-deas. Tror också att det finns en inlåsningseffekt.

      Vill minnas att jag sorterade bort Dassault på för dålig lönsamhet och för hög värdering men "Wide Moat" lockar såklart så kanske är värt att ta det en vända till och kika.

      Jag har också kikat på Taiwan Semiconductors tidigare och gillar bolaget men det är extremt välbevakat och de föll lite där då jag tycker att det är mycket roligare att hitta mindre "oupptäckta" bolag där det helst inte finns några analytiker som följer dem. Sen så gillar jag, precis som dig, mjukvara bättre.

      Tackar för en mycket matnyttig kommentar!

      Radera
  4. Fin spaning! Utan att vara direkt insatt låter det som att bolaget är något för dyrt idag för att vara intressant. Men riktigt spännande att fånga upp IoT på icke-uppenbara sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rädd för att bolaget alltid kommer vara "för dyrt" och att jag missade tåget här när jag inte slog till på dryga 8 AUD. Bolaget hamnar på bevakningslistan så får vi se vad som händer i framtiden, kanske går att plocka in på en dipp längre fram.

      Radera
  5. Altium Har en ny presentation 45 sidor ... http://www.asx.com.au/asx/statistics/displayAnnouncement.do?display=pdf&idsId=01918918

    Chairman's address to shareholders 6 sidor ... http://www.asx.com.au/asx/statistics/displayAnnouncement.do?display=pdf&idsId=01918917

    Både ALU och DAIO har ökat 50% på kort tid ... kanske blir dom aldrig billiga, kanske har vi ett skifte i marknadens intresse för IoT ...

    Saxo är en dansk bank så jag tror inte att dom hanterar ISK ... men Du handlar själv utan mellanhand och ok courtage och kan ha depån i valfri valuta och säkert en massa annat ...

    SvaraRadera
  6. Tack för bra nya länkar! Ja Altium är nog ett sådant här bolag som alltid kommer vara lite för dyrt. Bolaget har allt jag vill ha förutom värderingen. Kommer följa bolaget från sidlinjen och om ett bra tillfälle ges så åker det in i portföljen, i annat fall får det förbli på sidlinjen.

    The Motley Fool AU, är en del av orsaken till den sista tidens kursuppgång då de flertalet gånger skrivit håsiga inlägg gällande Altium. Vet dock att erfarna investerarfirman Robert Montgomery hoppade av redan på dryga 8 AUD då de tyckte prislappen var för saftig. Nu som sagt 12 AUD.

    Tackar för kommentar

    SvaraRadera