söndag 9 december 2018

Aktiepsykologi 3 - Varför du fortsätter vara daytrader fast du förlorar pengar


Många artiklar på nätet hävdar att 90-95% av alla daytraders förlorar pengar på börsen. Har tyvärr inte lyckats hitta grundkällan till detta påståendet.

Däremot bör det vara tämligen säkert att det iallafall finns väldigt många daytraders på börsen som år efter år inte bara förlorar mot index utan även faktiskt förlorar pengar.


Varför ser det ut så?


Aktiemarknaden är aldrig förutsägbar utan designad för att lura merparten av alla investerare. Vad aktiemarknaden däremot är designad för, är att skapa ett starkt beroende som är väldigt svårt att bryta.

Paralleller kan dras till Bingolotto, Black Jack, Triss, Lotto där spelare ibland lyckas vinna en slant. För hur "duktig" du än är så är risken att du förlorar pengar större än chansen att du vinner pengar. Trots detta spelar genomsnittssvensken för nästan 500 kr per månad, år ut och år in.

Anledningen till detta beteende är att det finns en tillräckligt stor variationsrikedom i utfallen för att förse den enskilda daytradern/lottoköparen med enstaka slumpmässiga vinster då och då. Utfallet med enstaka vinster skapar en stark attraktionskraft till spel/aktiemarknaden vilket gör det svårt att sluta trots att de flesta spelköpare/daytraders de facto förlorar pengar år efter år.


Vilka symtom finns på att du har ett beroende?


1. Du har ett för kortsiktigt tänk: Du har ett kortsiktigt orealistiskt tänk kring att det är lätt och går snabbt att tjäna pengar på börsen.

2. Du får en adrenalinkick av snabba vinster: Alla blir positivt stimulerade av att tjäna pengar. Men du får i det närmaste en adrenalinkick av att snabbt tagit hem en stor vinst. Likt de flesta adrenalinsökare så krävs det sedan att du tar större och större bets för att uppleva samma kick.

3. Du spenderar för mycket tid med investeringar: Du lägger tolv timmar eller mer på att sitta framför skärmen samt nästan all din vakna tid till att övervaka dina investeringar.

4. Du smyger med börsen. Som ett direkt resultat av att dina nära och kära klagar på att du sitter för mycket med börsen har du nu valt att smyga med börsen och är inte längre transparent med vad du gör utan väljer att hålla din familj och vänner i mörkret.

Svarar du Ja på flera av ovanstående punkter finns risk för att du inte enbart förlorar stort på börsen utan att du potentiellt förstör relationer till personer som står dig nära i din omgivning. Trading blir lätt beroendeframkallade och det är inte svårt att se framför sig att det ofta kan vara samma människor som en gång i tiden spelade mycket poker eller som hängde på travbanan spelandes V75. Säger inte på något sätt att alla daytraders har ett beroende men det kan ibland vara bra att stanna upp och reflektera över sin egen situation.
DISCLAMIER: Jag är ingen daytrader utan har ett något mer långsiktigt tänk kring mina investeringar. Jag har heller i princip aldrig spelat på vare sig lotto, V75 eller liknande och har endast spelat begränsat med poker. Däremot kan jag ibland känna av ett beroende till börsen.


2 kommentarer:

 1. Ett lotteri arrangeras för att tjäna pengar. Oftast delas 50 % ut som vinster.
  Börsen är ett nollsummespel. Det en vinner, förlorar en annan.
  Själv köper jag aldrig lotter. Däremot kan jag någon gång köpa och sälja aktier därför att jag är road av affärer.
  Som investerare är jag långsiktig och gör bara något tiotal affärer per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sunt & hyfsat likt min filosofi.

   Tackar för kommentar!

   Radera